Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Dramatik in i det sista!

Av Jan Nordin

Dramatiken tätnar. Norrlandstvåans avslutning blir minst sagt thrillerbetonad.
Det kan man konstatera efter helgens matcher. Kampen om platserna fyra och fem blir hur dramatisk som helst. Sex lag ryms inom fem poäng. Allt pekar på ett direkt avgörande i sista omgången.
Friska Viljor finns i allra högsta grad med i den här striden.
Som bekant är fjärde laget med automatik klart för spel i nya division 1 nästa år. Den som blir femma får kvala.
I ännu högre grad gäller vad vi sagt tidigare:
Det här kan sluta precis hur som helst!
För de lag som är med och fightas om platserna fyra och fem är läget detta, med matcher kvar att spela:
Anundsjö (32 poäng, +12 i mål): Sandviken (b), Robertsfors (h).
Kiruna (31 poäng, +16): Umeå (b), Friska Viljor (h).
IFK Luleå (29 poäng, +4): Östersund (h), Timrå (b).
Sandviken (28 poäng, +4): Anundsjö (h), Östersund (b).
Friska Viljor (28 poäng, +1): Gimonäs (h), Kiruna (b).
Timrå (27 poäng, +14): Piteå (b), Luleå (h).
Det kan mycket väl bli så att trion Kiruna, Sandviken och Friska Viljor ligger exakt lika inför sista omgången. Förutsatt att formstarka Friska Viljor (fyra raka utan förlust) och Sandviken (sju raka utan förlust - möter dock ett minst lika formstarkt Anundsjö, har nu åtta matcher i svit utan förlust) vinner sina matcher kommande helg, samtidigt som Kiruna förlorar i Umeå och IFK Luleå tappar poäng mot Östersund.
En inte allt för osannolik utveckling. Umeå är revanschsugna efter oväntade 0-0 mot Gimonäs. Östersund har fortfarande en chans att slåss med Umeå och Robertsfors om seriesegern. Så dessa topplag kommer att vara hur motiverade som helst.

Det här skulle ge en riktig rysaromgång (lördag 8 oktober) som avslutning. Då har Friska Viljor tuffast möjliga bortamatch, Kiruna. Men kunde man vinna där uppe för tre år sedan (2-0) ska det väl inte vara helt omöjligt att göra om den bedriften i år. Om inte annat borde "Viljan" vara hungriga på revansch för det som hände i årets premiär (1-4 hemma mot Kiruna, sedan både Fredrik Hägglund och Daniel Östman blivit utvisade).
För att allt ska gå Friska Viljors väg är det nödvändigt att resultaten från andra matcher (bl a måste Sandviken tappa poäng i sin svåra bortaavslutning mot Östersund) så att säga går rätt väg. Men först och främst är det givetvis så att FV själva måste göra vad man ska. Det gäller att fokusera på egna spelet och bibehålla den fina glöd som gett sköna segrar på slutet, mot Östersund, IFK Luleå och Timrå.

Då kan fotbollsåret 2005 sluta lyckligt för Friska Viljors del!
 
I ett kommande kval till nya division 1 spelar till att börja med lag 5 i Norrlandstvåan (just nu Kiruna) hemma mot lag 5 i Norra Svealand (just nu Falu BS, men Sirius är bara en poäng före som fyra, Falu BS spelar hemma mot Sirus i en avgörande match på lördag)). Sedan tar lag 5 i Norra Svealand emot lag 5 i Östra Svealand (f n norrköpingslaget Sleipner, men där kan även Visby Gute, Vasalund/Essinge, Syrianska eller Enskede hamna på kvalplatsen.
Sedan avslutas det hela med match lag 5 Östra Svealand-lag 5 Norrland.