Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Det kan gå vägen...

Av Jan Nordin

Lördagen den 27 augusti förlorade Friska Viljor med hela 0-4 hemma mot Umeå.
Efter den smällen - f ö fjärde raka förlusten - kändes ett avancemang till nya ettan långt, långt borta. Friska Viljor hade sju poäng upp till fjärde placerade Luleå och sex till femman Anundsjö.
Idag, fem omgångar senare, är bilden en helt annan.
Fem förlustfria matcher har fört upp Friska Viljor i en position som gör att man har chansen att bli fyra eller femma i serien!
Tänka sig att sista matchen, Kiruna borta (vilken rysare!) , nu blir direkt avgörande...Saker och ting kan ändras snabbt, inte minst i fotbollens underabara värld.
"Det är 18 poäng kvar att spela om", sa FV-tränaren Janne Westerlund efter förlusten mot Umeå.
De senaste fem matcherna har gett 13 poäng av 15 möjliga.

Men det krävs tre till om fotbollsåret 2005 ska få en happy end.
Lyckas Friska Viljor bortabesegra Kiruna kan det - föurutsatt att övriga resultat i slutomgången så att säga går rätt väg - bli en plats som fyra (innebär med automatik spel i nästa års division 1) eller femma (innebär kvalspel mot femte lagen i Norra Svealand - som blir Falu BS -  och Östra Svealand - just nu Visby IF Gute, men det kan lika väl bli Vasalund/Essinge, Sleipner, Syrianska eller Enskede som hamnar på kvalplatsen. Sista omgången avgör även där.

För Friska Viljors del väntar alltså spel borta mot Kiruna. En erkänt svår uppgift. Kiruna har inte förlorat någon av sina 10 hemmamatcher på Lombias konstgräsplan i år (sex segrar och fyra oavgjorda är facit). 
Dags för Friska Viljor att bryta den trenden?
För tre år sedan vann FV med 2-0 där uppe. 2003 slutade sista och betydelselösa seriematchen 1-1.
Efter årets stora hemmaförlust (1-4) i premiäromgången mot Kiruna borde Friska Viljor vara revanschsugna till tusen.
Men det gäller att se upp med Kirunas nye brasse Thiego Neves Amaro, som svarat för tre mål på de två senaste matcherna.
Kiruna har för övrigt varit väldigt starka i höst, sju matcher i rad utan förlust - senast imponerande 2-2 borta mot Umeå, efter två s k skitmål som UFC-målvakten Calle Carlsson (ifjol i Friska Viljor) släppte förbi sig.

Det som är bra med norrlandstvåans thrillerartade slutomgång är att alla matcher gäller oerhört mycket. I toppen är det hård fight om seriesegern mellan Umeå, Östersund och Robertsfors. I botten slåss Piteå, Gimonäs och Hemmingsmark om att undvika nedflyttning. Och i mitten är det en tuff kamp om platsern fyra och fem mellan Kiruna, Anundsjö, Sandviken, Friska Viljor och Timrå. IFK Luleås stjänrsmäll hemma mot Östersund (0-4) innebär att dom har för dålig målskillnad (plus minus 0) för att ta en plats bland de fem främsta.

Givetvis är det oerhört svårt att tippa hur det här dramat kommer att sluta. 
Sista och avgörande omgången (lördag 8/10, gemensam starttid 14:00) spelas hur som helst enligt följande:
Kiruna-Friska Viljor. Oavgjort räcker inte för FV, seger är ett måste om man ska ta sig förbi Kiruna. FV har därtill sämsta målskillnaden av lagen som fightas om platserna fyra-fem.
Anundsjö-Robertsfors. "Robban" har överraskat stort i år och har nu chansen att vinna serien och få kvala till Superettan! Men då krävs att man besegrar Anundsjö - säkert revanschsugna efter 1-4 borta mot Sandviken - förstås...
Timrå-Luleå. Timrå har kommit starkt i höst, lär sälja sig dyrt i denna match med tanke på att man har goda möjligheter att ta en div 1-plats.
Östersund-Sandviken. Östersund är i högsta grad med i kampen om seriesegern och kommer förstås inte att vika ner sig. Men Sandviken har varit ruggigt starka de senaste månaderna, åtta förlustfira matcher efter hemmafölusten mot Umeå den 7 augusti (bl a 8-1 på de två senaste matcherna!)
Hemmingsmark-Umeå. Umeå har sviktat på sistone, 0-0 mot Gimonäs och 2-2 mot Kiruna, men har saken i egna händer vad gäller möjligheten att återupprepa fjolårets serieseger. Hemmingsmark har ett förnyat kontrakt att fightas för.
Gimonäs-Piteå. Direkt avgörande för vem av dessa två som åker ur tvåan - om de nu inte spelar oavgjort och Hemmingsmark vinner sin match, då blir det respass för både Piteå och Gimonäs...

Ett är säkert och det är att telefonerna mellan de olika arenorna kommer att gå röda på lördag eftermiddag, då vi - kvart i fyra ungefär - vet hur årets högdramatiska norrlandstvåa slutat.