Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Flygande höststart som lovar gott

Av JAN NORDIN

Jobbar man hårt och inställningen är den rätta kommer också resultaten.
En sanning som inte nog kan understrykas och som i högsta grad gäller Friska Viljors stolta fotbollslag. Det påtagliga beviset är övertygande 4-0 i första höstmatchen mot Hudiksvall.
Får vi nu se laget fortsätta på samma linje kan det bli en riktigt trevlig höst med FV-ögon sett.

Då kan vi glömma den motiga vår, där inte minst alla skadeproblem satte käppar i hjulet för en förväntad poängutdelning.
Det finns fortfarande spelare kvar på den förhatliga skadelistan. Bl a är ju den viktiga kuggen och ordinarie lagkaptenen Håkan Östberg borta resten av säsongen och Rikard Lövdahl har en rygg som krånglar hela tiden.
Men samtidigt har tränarteamet gjort ett par lyckade rockader som ser väldigt tilltalande ut. Daniel Östman spelar med bravur mittback bredvid Tobias Ålander. Fredrik Hägglunds kliv upp på mittfältet är inte mindre lyckosamt det. På mittfältet återfinns också numera Martin Sjöblom, vilket tycks vara hans rätta position.
Sedan är det skönt att så många unga spelare fått chansen - och på ett bra sätt tagit den!
Tänker då i första hand på drivne mittfältaren Markus Norberg (född -89) och forwarden Martin Andersson (född -88). Den sistnämnde, som i årets serie spelat från start i endast två matcher (de mot Hudiksvall), tackade för förtroendet med en härlig fullträff nu senast och vet uppenbarligen var målet är beläget.
På bänken i söndagens jubelmatch mot Hudiksvall fanns ytterligare unga och hungriga spelare, redo att kliva in i handlingen precis när som helst: Målvakten Mattias Näsman (född -89, bra backup till Peter Granholm) samt mittfältarna Johannes Jonsson (född -88) och  Henrik Johansson (född -89).
När därtill spelare som Per Olsson, Daniel Gelfgren och Peter Westberg allt eftersom växt in i A-lagskostymen och nu tar för sig på ett mycket bra sätt plus att Mattias Hägglund fortsätter att producera mål (han är uppe i 10 nu, bara ett mindre än IFK Luleås Johan Isaksson, som toppar seriens skytteliga) kan man inte annat än se positivt på framtiden för Friska Viljor.
Med litet flyt kan det bli ytterligare avancemang i årets tabell. Hur långt det räcker återstår att se. men varför inte en plats bland de 4-5 främsta när serien gör bokslut den 7 oktober?
Det vore en bra utgångspunkt för den fortsatta satsningen nästa år!
Men för att återgå till nuläget väntar närmast ett hett länsderby mot IFK Timrå (match på Skyttis onsdag kväll kl. 19.00). Timrå toppar serien hur suveränt som helst och kallas för Sveriges segerrikaste lag, detta med anledning av deras makalösa svit på 11 vinstmatcher!
Läge för Friska Viljor att följa upp årets bästa hemmaspel (mot Hudiksvall) och bryta Timrås makalösa segerrad ikväll - eller hur?