Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Friska Viljor – Ångermanlands flaggskepp

Av Robert Bergström, tränare Domsjö IF

För att kunna bli riktigt duktig i fotboll (eller allting annat för den delen) så krävs det en hel del. Först och främst måste du ha talang, mer eller mindre i alla fall. Ännu viktigare är spelarens karaktär och inställning.

Den grunden måste varje spelare ha för att kunna maximera effekten av träningen och utveckla sin talang till max. Det underlättar om man också har engagerade och välutbildade tränare, bra träningsmöjligheter, ett brinnande intresse samt förstående föräldrar.

 

Ångermanland är ett av de sämsta distrikten i landet. Det är kalla fakta och det finns en rad olika faktorer till varför det är så, men det sparar jag till ett senare tillfälle. Jag konstaterar bara att vi ligger långt efter distrikt som vi skall kunna mäta oss med. En av de största anledningarna stavas dock TRÄNING. Vid de tidiga tonåren ändras träningsmängden radikalt hos andra distrikt, medan Ångermanlandslagen kör vidare på 2-3 ggr/v, vilket är alldeles för lite.

 

Det finns talangfulla ungdomar som är beredd att träna varje dag, året om, men det finns ingen som erbjuder dessa grabbar möjligheten. Det är givetvis upp till var och en att träna på egen hand, men det blir oftast inte kvalitativt. Dessutom tror jag att spontanidrotten är på väg att försvinna. För inte allt för länge sedan spelade man fotboll varje dag, tvåmål i flera timmar. Det är sällan man ser några ungdomar som använder planerna på fritiden nuförtiden.

 

Jag har några spelare i mitt lag som kan gå långt om dem fortsätter sin utveckling. Ta Anders Dahlbäck som exempel. Han debuterade i Domsjö som 14-åring och gjorde tio matcher från start redan ifjol. I år har han varit helt ordinarie som 15-åring. Han tränar hela tiden målmedvetet och har en mycket positiv utvecklingskurva. Det är varje förenings och ledares skyldighet att erbjuda dessa personer en bra miljö att utvecklas i.

 

Kan det vara en tanke att erbjuda t.ex. alla 14-åringar som har talang och vill satsa på fotbollen att spela i samma lag, med kompetenta ledare och många träningstillfällen? Det kan vara Arnäs 2008, Hägglunds 2009 och DIF 2010. På det sättet samlar man en grupp hungriga och talangfulla spelare som får stora möjligheter att utvecklas. Dessutom kanske vi kan konkurrera med hockeyn på ett annat sätt?

 

Men det kanske är fel med elittänket också? Hur gör man uttagningarna till en sådan här satsning? Vad säger spelarna som inte kommer med? Hur som helst så kanske tanken ska väckas för att på sikt kunna etablera ett lag som FV i division 1 eller superettan, med möjligheten att slussa upp talanger från Ö-vik med omnejd, istället för att ta in breddspelare från t.ex. Sundsvall eller Umeå.

 

Som jag har förstått tränar FV 3-4ggr/v under säsong, beroende på när matcherna spelas. Jag är medveten om att det är en ekonomisk fråga. Likväl som jag förstår att vissa spelare inte kan träna mer p.g.a. arbete eller familjesituationen, men jag tycker det är på tok för lite. Friska Viljor, som är Ångermanlands bästa lag tillsammans med Anundsjö, måste kunna erbjuda de talanger eller de spelare som vill förkovra sig och utvecklas på bästa sätt, mer kvalitativa träningstillfällen. Hur ska vi kunna få ett elitlag till Örnsköldsvik om vi inte tränar som ett?