Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Säsongssammanfattning 2008

Av Redaktionen

En kortare text från samtliga seriematcher.

 

Omgång 1, Kiruna (h) 2-1
Premiär och vi var laddade. Går ut på planen och gör förmodligen en av våra bästa halvlekar under hela året. Ledning med 2-0, kunde varit minst 5-0 om vi haft lite bättre skärpa. Efter paus är det spelet som bortblåst och Kiruna dominerar. Vi lyckas till slut vinna med 2-1 iaf.

 

Omgång 2, Mariehem (b) 0-1
Otroligt trist historia, knappt en målchans under 90 minuter. Göran Lundgren lurar dock skjortan av vårt försvar och skjuter ett skott, som inte ser otagbart ut, i mål och som blir matchens enda. FV´s insats: Skral!

 

Omgång 3, Timrå (h) 1-3
Spelmässigt helt ok insats, men effektiviteten är skrämmande. Timrå rinner iväg till 0-3 innan Josip tröstmålar på slutet. Tung förlust.

 

Omgång 4, Luleå (b) 3-2
Galen match, vilken flyt vi hade. Danne J skjuter i krysset från 30 meter och sen bjuder Luleå mer eller mindre på två självmål. Martin Sjöblom blir utvisad i andra halvlek, men vi håller undan och vinner, fantastiskt skön seger!

 

Omgång 5, Holmsund (h), 2-3
Ännu en match i ineffektivitetens tecken. Vid ledning 2-1 blir Björn utvisad och Holmsund vänder till seger. Timråkänsla efter matchen, tungt.

 

Omgång 6, Infjärden (b) 2-3
Andra raka förlusten med 2-3. Vi har kryss med bara minuter kvar då Erik Dahlkvist åker ut efter att ha varit lite för brysk i straffområdet. Straff och mål och 3-2 ISK. Jobbig hemresa!

 

Omgång 7, Skellefteå (h) 0-5
Total utklassning. FV utan vare sig skicklighet, självförtroende eller tur, har inte en chans mot blivande seriesegrarna. Bara att försöka släppa detta ASAP.

 

Omgång 8, Anundsjö (b) 2-2
Vi kommer in i derbyt med usel form, men ett derby är alltid ett derby. Tar ledningen när Danne J krutar upp bollen i krysset. Anundsjö vänder matchen, men FV visar här lite karaktär och kämpar in en kvittering. Vi borde i sanningens namn haft ytterligare en straff i slutet när Henke Näsström blir nedmanglad, men 2-2 var ändå rättvist.

 

Omgång 11, Robertsfors (b) 2-3
Ett skadedrabbat FV reser till en svår bortamatch. Vi tar ändå ledningen och det ser hyfsat ut. Men som vanligt släpper vi in en massa mål och då är det svårt att vinna. 2-2 är läget med bara några minuter kvar... Då avgör hemmalaget och FV får åka hem utan poäng.

 

Omgång 10, Piteå (h) 2-3
FV sätter nytt rekord i att slarva defensivt och att samtidigt bränna målchanser framåt. Piteå går fram till 0-3 och man undrar vad f*n det är som händer. Josip Pavic tar FV in i matchen genom att sätta två mål och sen har Viljan 4-5 gyllene lägen för kvittering, men bollen vill inte in i mål. TUNG förlust!

 

Omgång 11, Umedalen (b) 3-3
Den här matchen går till historien. Ledning med 3-1, Umedalen har en man utvisad och det är bara tio minuter kvar att spela. Vad händer?? Jo, vi bjuder på en straff till 2-3 och sen på matchens sista spark kommer kvitteringen genom ett drömskott i krysset.

 

Omgång 12, Umedalen (h) 9-2
Urladdning FV!! Galen match där vi gör hela nio mål! Men det konstiga är att när vi ledde med 5-2 i mitten av andra halvlek så var det långtifrån klart att vi skulle vinna. Men när sexan och sjuan kom, så kunde man andas ut. Stark start på hösten, minst sagt!

 

Omgång 13, Piteå (b) 1-5
FV nere på jorden igen. Piteå kontrade sönder oss och vinner otroligt rättvist, kanske nån boll för mycket ska ändå sägas. När vi gjorde 1-3 i mitten av andra halvlek kändes det som vi hade chansen till poäng, för vi hade en bra period då. Men då kommer 4-1 nästan direkt och matchen var körd.

 

Omgång 14, Robertsfors (h) 3-2
RIK startar matchen klart bäst och spelar fyndigt, tar också ledningen med 2-0 och det ser tungt ut för Viljan. Josip Pavic gör i detta läge ett otroligt viktigt mål på stopptid i första halvlek. Så efter paus öser vi på med allt vi har framåt. Danne J gör ett drömmål på volley och med bara minuter kvar att spela, så krutar Mattias Hägglund in 3-2 med ett skott från 25 meter, rakt upp i krysset! Skön vändning, skön seger!

 

Omgång 15, Anundsjö (h) 2-3
Årets andra derby och det blir Bredbylaget som går segrande ut ur striden. Anledningen stavas i mångt och mycket; Dragan Kapcevic. Han spelar sin enda (!) match för säsongen och sänker FV med två fina mål och i övrigt bra forwardsspel. FV gör för dagen en ok insats, men släpper in lite för enkla mål.

 

Omgång 16, Skellefteå (b) 0-1
SFF kommer till spel med idel segrar på sina sju första hemmamatcher, så FV´s taktik i matchen var inte så kaxig. Det var defensiven som prioriterades och det såg bra ut till att börja med. Hemmalaget hade svårt att ta sig in på mål och skapa chanser. Tyvärr grusades FV´s taktiksuccé av att Skellefteå tilldöms en straffspark modell tveksamt dömt. Den skjuts i mål och FV får börja jaga kvittering. SFF håller dock ut och vinner med 1-0. 

 

Omgång 17, Infjärden (h) 4-0
Stabil insats av FV. Ny målvakt i laget, Andrian Negai som ger ett lugnt och säkert förstaintryck. Danne J är på humör och har 1+2. Nu är vi på gång känns det som!

 

Omgång 18, Holmsund (b) 0-0
Anatolij drar på sig två gula kort, och då har vi inte ens spelat i 15 min. Så med tanke på det är det starkt av FV att kämpa till sig en poäng på bortaplan mot en bottenkollega. Luis Vasquez hade ett gyllene läge att avgöra matchen på övertid, men hans nick i fritt läge går tyvärr över ribban.

 

Omgång 19, Luleå (h) 2-1
Nu började det brännas i kampen om nedflyttning i botten av tabellen. Seger mot Luleå var inte ett måste, men det skulle kännas väldigt skönt om det blev så. Nu blev det skönare än så, om man tänker på hur matchen utvecklade sig. Första halvleken är Luleås, helt klart. Men vi håller ändå ihop laget och verkar få med oss 0-0 i paus. Men, i den 46:e minuten rinner Luleå fram på vänsterkanten och inlägget resulterar i 0-1, tungt! I andra halvlek kommer FV ut och sätter stenhård press på Luleå och tar över matchen. Luis dunkar upp bollen i krysset för 1-1, och senare avgör Josip matchen när han tofflar in 2-1. En av säsongens härligaste segrar!

 

Omgång 20, Timrå (b) 3-1
En otroligt stabil insats på seriens sämsta fotbollsplan. Det var en blandning av grus, sand och gräs som spelarna fick springa runt på. Hursomhelst så kändes första målet viktigt, och som tur var så var det vi som lyckades med det, när Danne J utnyttjar sin snabbhet och målkänsla på bästa sätt. Vi gör också 2-0 när Luis nickar in en hörna och det känns som vi har total kontroll på matchen. Timrå reducerar dock i andra halvlek och det sprider sig en otäck orolighet hos Viljan. Andrian får rädda kvittering med några fina räddningar. När vi sedan kontrar in 3-1 så släppte nervositeten och vi kunde hålla ut för seger.

 

Omgång 21, Mariehem (h) 1-0
En match där båda lagen prioriterade försvarsspelet. Det var mycket på som stod på spel, vinnande lag var mer eller mindre klara för spel i div II norrland 2009. FV gör matchens enda mål när Anatolij kastar sig fram på ett inlägg och lyckas stöta in bollen i mål. Trots ledning med bara ett mål kändes det relativt stabilt under andra halvlek. Lite skillnad på hur man kunde uppleva matcherna under våren. En ledning med några mål då, var långtifrån säker!

 

Omgång 22, Kiruna (b) 11-0
Stryklaget Kiruna stod för motståndet i serieepilogen, och vilken match det blev. Efter två rätt billiga FV-mål och en utvisning för hemmalaget så var det bara ett lag på planen. Danne J hade roligt och gjorde 4+5! Resan hem efter matchen har aldrig varit lättare...