Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
FV-tränaren summerar säsongen

Av Tommie Andersson

 

Det blev alltså en tredje plats för Friska Viljor FC i årets division 3 Mellersta Norrland. Västerbottenslagen Teg och Robertsfors blev för svåra den här gången.

Seriespelet  började bra med tre raka segrar i serien (4-2 hemma mot Kubikenborg, 7-2 borta mot Frösö och 6-3 borta mot Sandvik). I det läget gick allt enligt planerna, precis som fallet varit under hela försäsongen.Men så började motigheterna. Bla Lee Bennet som försvann redan efter tredje omgången. Dessutom blev Daniel Johansson ljumskskadad i den matchen mot Sandvik och spelade bara till och från under en period. Och av Lee Bennets löften om att återkomma blev ingenting, och därför valde vi att inte ta in någon ny i truppen. Vi tappade tid och poäng. Följden blev att vårt innermittfält försvagades högst påtagligt. Det fanns för få alternativ på just innermittfältet vid den tiden. Vi hade dessutom tänkt oss Lee som en av våra nyckelspelare i år och var också inspelad på den positionen. Dessa faktorer och andra spelares frånvaro av olika anledningar blev dyrbart.

Till detta kom skador, sjukdomar och avstängningar, (bla Daniel Johansson fick sex matchers avstängning efter sin utvisning borta mot Höga Kusten) slag i slag.

Hur som helst hade vi nu för få spelare att laborera med, framför allt på några viktiga positioner. Givetvis är det inte hållbart att spela med olika  startelvor match efter match och inte veta vilket lag vi har så sent som på matchdagen. Kontinuiteten i träning och match saknades.

Det är först mot slutet av säsongen som vi varit någorlunda ordinarie, vilket också gav effekt på resultaten.

I Svenska Cupen inledde vi med en hemmaseger mot Kubikenborg. Sedan blev vi utslagna av Östersunds FK, vilket inte är mycket att säga om. ÖFK är ett bra lag, som dessutom ligger långt före oss i sina säsongsförberedelser, så att vi ska kunna rubba dem så tidigt på säsongen (mars) är inte att tänka på. Betänk också att ÖFK vinner Norrlandstvåan i suverän stil.

I DM tog vi oss till final, sedan vi bl a vunnit gruppspelet klart och besegrat Sollefteå GIF i semifinalen.

Vill också peka på en annan detalj. Vi har använt oss av fyra målvakter i år, vilket är för många på den posten.

Vår scouting har varit bra. Man måste trots allt lita på våra kontakter som sett de här spelarna live. Men tyvärr har för många spelare kommit och gått under året av olika anledningar.

Jag vill också framhålla att jag aldrig upplevt ett liknande oflyt och händelserik säsong som just denna. Har det inte varit det ena, så har det varit det andra. Vissa problem får vi och jag ta på oss själva, medan andra bitar har varit slumpen som vi inte kunnat råda över.

Tycker att vi kan vara tillfreds med tredje platsen i serien med tanke på hur situationen varit för oss. Det visar att vi var ett topplag i trean, vars toppskikt varit bättre i år än på länge. Jag tror att Teg, Robertsfors och FV även hade klarat sig bra i division 2 denna säsong. Tidigare år har det ofta varit så att nykomlingar från lägre division har vunnit trean – det var inte att tänka på i år. Spelmässigt har vi haft som mål att spela en offensiv och anfallsinriktad fotboll med stort bollinnehav. Vi har haft ett bra anfallsspel där vi ofta dominerat matcherna, men inte haft stabiliteten och balansen i försvarsspelet. Trots spelövertag har vi alltför ofta tappat poäng. Hade kontinuiteten funnits, hade tryggheten också stärkts i försvarsspelet är en av förklaringarna, men dock inte den enda.

För framtiden är det viktigt att fortsätta satsa på egna, och unga produkter. Vi har faktiskt haft åtta juniorer i A-truppen i år. Förhoppningsvis ger det positiva effekter för framtiden. Jag tror att redan till kommande säsong är det flera av dem som kommer ta klivet.

J-lagets fina spel i år bör i det sammanhanget framhållas. De blev trea i juniorallsvenskan och vann division 1 Ångermanland, både vår- och höstserien.

Framtiden  innebär till att börja med nästa års division 3. Kul att i dagsläget Älgarna, Junsele och Kramfors är med där igen. Om inte bäddar det för många härliga derbyn nästa säsong.

Vill i sammanhanget påpeka att vi i ångermanländsk herr-fotboll idag i allt för hög grad lever på importer och kortsiktiga värvningar, istället för att utbilda egna spelare. Det är lite av konstgjord andning över det hela. Där har vi mycket att lära från ex. damsidan.

Det här är ett av problemen som vi klubbar måste ta på allvar, speciellt om vi vill ha ett lag på högre nivå här i Övik. Som läget är nu kan vi vinna division 2 och 3, men jag tror inte vi kan etablera oss i division 1. Det gäller att vi bygger långsiktigt ist. om vi skall kunna se en framtid på den nivån.

Jag tycker att FV har all anledning att se ljust på framtiden. Klubben har en bra grund att stå på, och har många väldigt intressanta projekt och planer inför framtiden. Klubben känns stark och det andas optimism!

 

                                                                                 TOMMIE ANDERSSON                                                                 

                                                                             berättat för JAN NORDIN