Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Seth Noble på plats för sin andra säsong

Av Andreas Fahlgren

Innan truppen är fulltalig så skall det anlända ett par spelare utifrån den närmsta tiden. Nästa vecka landar Mackenzie Ward, Tom Juma samt Maloba men redan förra veckan kom den första spelarimporten, målvakten Seth Noble.Seth, som kallas TS, var en dela av fjolårets FV-lag och har sedan han kom till klubben inspirerat oss alla med sin härliga energi och positiva anda. Att han är tillbaka för ytterligare en säsong är väldigt välkommet och när vi frågade om vi fick ställa lite frågor till honom var det givetvis inga problem.

 

Välkommen tillbaka TS! Vad var det som fick dig att återkomma till oss här uppe i norr?

Det var flera saker som fick mig att vilja åka tillbaka. Först och främst så är människorna här otroliga. Jag menar verkligen det, jag trivs väldigt bra i Örnsköldsvik.

 

Sen så ser jag fram emot att spela fotboll igen efter en liten paus då mitt mål är att se hur långt jag kan komma med min fotboll. I USA spelar jag en hel del men arbetar också som coach och jag vet att de erfarenheter som jag skaffar mig här kommer att vara mig till gagn när jag åker tillbaka.

 

Dessutom så arbetar jag med atleter på väldigt hög nivå via en kristen förening på mitt universitet (Louisiana State University). Jag känner att vara i den här miljön, med fotbollspelare som ger sitt yttersta för att bli så bra som de bara kan ger mig ytterligare erfarenhet som jag kan använda när jag kommer hem. Det som är kul är att jag ser att vissa spelare i FV har en riktig bra chans att bli något inom fotbollen.

 

Till slut så är det viktigt för mig att utveckla det arbete som startade ifjol med Sports for Life och Hoppets Stjärna. Jag vill se att det växer och att det blir större. Fotboll är viktigt för mig men min relation till gud är viktigare och jag ser att Sports for Life och Hoppets stjärna är en jättebra plats för mig att dela min tro med andra.   

 

För de som inte känner till dig – hur summerar du fjolårssäsongen?

Jag startade en hel del matcher från början på säsongen men fick en skada i början på andra halvan som gjorde att jag blev av med platsen. Sen fick jag lite problem med självförtroendet vilket i sin tur ledde till att det inte blev riktigt lika mycket matchande under mina sju månader som jag hoppats på.

 

Vad är dina personliga mål på och på sidan om plan?

När det kommer till på planen så har vi två unga målvakter i truppen. Det här är deras år för att växa up eftersom de kommer att vara en del av FV:s framtid. Det är mitt mål att sätta press på den vid varje träning genom att själv arbeta hårt såsom om jag skulle vara den som skulle starta varje match.  Jag kommer att försöka driva dem till att utvecklas både till män och till fotbollspelare.

 

Jag kommer att göra mitt för att bli en ledare i laget. Jag kanske inte är den smartaste spelaren någonsin men jag är 31 år och jag har en hel del erfarenhet att erbjuda till resten av truppen. FV har som mål att lyfta fram fotbollstalanger i Örnsköldsvik och fostra dem till bra fotbollsspelare, jag ser det som min roll att hjälpa till med det. Om jag inte skulle ställa upp på det så skulle jag ha kastat bort det jag lärt mig under åren.

 

På sidan av planen så vill jag se Sports for Life och Hoppets stjärna växa här i Örnsköldsvik. Jag hjälper även Själevad IK och Umeå Södra detta år. Jag har lyckats värva två amerikanska tjejer som skall spela med umeålaget denna säsong. Jag hjälper till på Skolkyrkan här i Övik och jag hade ett jätteroligt år ifjol och hoppas på detsamma i år.

 

Till sist vill jag också nämna att jag börjar med svenskalektioner om tre veckor så vi får se vad som händer där. Med lite tur kan jag imponera på Hasse Strandberg med en gnutta svenska innan säsongen är över.

 

Du har ju bara varit här en vecka men ser du någon skillnad på i år och i fjol?

När det kommer till organisationen så kommer det nog att ta ett tag innan jag marker någon skillnad för jag har inte varit med på några möten och har ännu inte börjat spela några matcher.

 

Jag har dock tyckt det varit trevligt att se alla spelare från fjolårets juniorlag. Det är en del nya ansikten och jag kommer överrens bra med alla. Stämningen verkar vara bra och de unga är hungriga på att lära sig. Jag är ju en stor Arsenalfan och jag hoppas på samma effekt när det kommer till att mixa gammalt och ungt.

 

Hur truppen formas och vilka som kommer att spela i division III kommer att ge sig över tid. Det finns redan några av de yngre som sticker ut en aning för att visa att ”Jag vill spela”, det gillar jag.

 

De som inte får plats i division III kommer att må bra av att spela i Domsjö IF och division IV. Det är lite annorlunda att spela på seniornivå och även om man är tekniskt bättre än många så är det mycket annat som man också måste lära sig. Jag ser samarbetet som bra för framtiden för FV och fotbollen i Örnsköldsvik.

 

Vi tackar TS för svaren och önskar honom lycka till med sitt arbete – både på och på sidan av planen!