Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Ljusa framtidsvyer vid stormöte med FVFC

Av Jan Nordin

Glädjande nog hade många fotbollsälskare hörsammat kallelsen till förra veckans stormöte på Skyttis.

Vid denna träff behandlades Projektet "FV 2016", kopplat till den Talangutveckling som Friska Viljor FC är mitt inne i och som redan gett goda resultat.FV:s Jerry Häggström, som initierat träffen, gav inledningsvis en bild av Projektets första år.

A-laget blev som bekant tvåa - efter Junsele -  i division 3. 21 av 30 spelare i A-truppen var i åldrarna 16-21 år. unge och lovande Destin Meshe gick till IFK Norrköping och bevisade att man kan etablera sig i fina fotbollssammang även om man kommer från Övik.

Lag 2, d v s Domsjö IF, blev sexa i division 4. 36 av 40 spelare var 16-21 år. Vilket understryker att talangutvecklingen är inne på rätt spår och att Friska Viljors framtidsutsikter är hur ljusa som helst. Tanken att FV:s representationslag år 2016 ska innehålla 6-8 spelare från vår region är synnerligen realistisk.

Pojkallsvenska lagets femte plats i Pojkallsvenskan Södra Norrland noterades givetvis också av Jerry H. i dennes genomgång av det som hände den gångna säsongen.

Samarbetetet FV-Domsjö berördes i sammanfattningen av 2012 ("fortsatta diskussioner väntar", sa Jerry), likaså samarbetet med övriga klubbar ("det är viktigt att teckna avtal med de klubbar som förser FV med unga spelare").

Ekonomin ("vi behöver ett par år till för att sanera ekonomin till ett acceptabelt läge"), nya organisationen ("som fungerar bra"), träningstruppen för de som ännu inte nått Pojklaget (med Pero Kapcevic som ny, ansvarig tränare), Fotbollsskolan (med 116 unga, 6-16 år. Här betonades det goda samarbetet med BK Örnen), Fotboll Camp (med 49 ungdomar i åldrarna 13-16 år och med externa ledare som Tomas Backman och Peter Westman), "Timpa-priset" ("för första gången utdelat i samband med matchen Junsele-FV - pristagare var en ung kille från Sollefteå, en ung tjej från Själevad/Domsjö samt ledaren och materialförvaltaren Håkan Norberg från Själevad. De fick var sin statyett och en fotbollsweekend hos GIF Sundsvall resp. Umeå IK) och Peter Lundvalls Minnesfond ("medlen ur den ska räcka i 20 år". P-O Östman och Jerry Häggström är Friska Viljor FC:s representanter i fondens styrelsee) var andra viktiga delar i Jerrys genomgång.  

 

Träffen fortsatte med gruppdiskussioner om framtiden.

Från redovisningen av dessa grupparbeten kan noteras:

o Flera ungdomsspelare kan ge fler föräldrar och tänkbara ledare. I det fallet kan f d spelare vara en resurs.

o Hur som helst är ledarrekrytering och ledarutbildning A och O i verksamheten.

o Bjud in hela ungdomslag till A-lagets matcher och träningar!

o Stor tydlighet vad gäller kommunikation och information. Här är hemsidan och facebook givna vägar.

o Ta hand om de spelare som lämnar pojk - och junioråldern.

o Flera som säljer in produkten FVFC. Tydlighet mot sponsorer är oerhört viktigt. Och det gäller att underlätta det arbete som Jerry H & co f n lägger ner i marknadskommittén.

Jerry H. avslutade träffen med att konstatera:

-2013 blir ett tufft år, snäppet över 2012!

Ett nytt,liknande stormöte,som vi här refererat till, blir av just innan nästa års seriestart.