Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Vinterträning i full gång

Av Andreas Fahlgren

När det nya året startade så startade även försäsongen för våra lag. Vi i föreningen ser fram emot 2013 och vi har en mycket spännande uppgift i att förvalta all fotbollstalang som finns i klubben.Vi har precis som de flesta klubbar arbetat hårt under senhösten och vintermånaderna för att bygga en så harmonisk och slagkraftig division III-trupp som möjligt. Vi är glada att vi lyckats locka hit några mycket starka nyförvärv i Erik Olofsson, Patrik Östberg samt bröderna Mohammed och Yousof Chawail och vi ser alla fram emot att se dem på Skyttis kommande säsong.

 

Förlustkontot är glädjande nog inte speciellt stort men det är klart att Tomas Viberg och TS Noble inte spelar med FV nästa år. Därtill har vi ett par namn som föll bort redan i slutet på förra säsongen som inte kommer att köra med oss i år såsom Damir Markovic, Robin Jonsson och Mikael Jonsson.

 

Förutom en stark och hungring trupp med Örnsköldsviksförankrade spelare så har vi som mål att spetsa till truppen med spelare utifrån. Maloba är i stan och tränar men vi väntar på besked kring visum för att vara helt säkra på i vilken omfattning han kan medverka under året. Situationen är liknande för Mack Ward med skillnaden att han för närvarande är tillbaka i USA. Vi har inte stängt dörren för ett eventuellt tredje tillskott, men det är mycket som skall stämma för att vi skall ta in någon ytterligare såsom ekonomi tillsammans med rätt kvallitet för att sporra våra yngre förmågor.

 

På tränarsidan så arbetar vi med samma personal som i fjol där Martin Wallin står vid rodret för division III-truppen, och Thomas Wågström tar hand om talangerna därbakom och matchar dessa i division IV. Samtliga spelare har under januari tränat mycket gemensamt och vissa träningar har det varit 35 personer vilket är väldigt glädjande! Det är alltså gott om folk på träningarna och i detta skede fokuserar vi på styrka, spänst och löpning och varierar det med fotbollsträningar i Ullånger och Högland.

 

Vår målsättning är att inom kort dela upp träningarna i två träningstrupper. På detta sätt vill vi spetsa till division III-truppens träningar och fokusera på elitförberedande utbildning med det lag som kommer att spela mestadels i division IV. Till den senare gruppen, som endast innehåller 17-20-åringar och flåsar division III-spelarna i nacken, har även några ytterligare spelare anslutit. Bland annat två fotbollsgymnasiespelare i Marco Lundkvist, Husum IF och Viktor Edlund, Graninge FF.

 

Vi alla inblandade hoppas som sagt på en spännande säsong! Vår förhoppning är givetvis att vi får se ytterligare ett år där unga talanger visa framfötterna i division III, likväl som ett lag som med ett års ytterligare erfarenhet utmanar alla de andra lagen i serien om alla poäng i samtliga matcher.

 

Personligen tycker jag att det ser väldigt bra ut inför den kommande säsongen och jag tror mycket på killarna som drar på sig den svartgula tröjan i år. Ni är alla välkomna upp till Skyttis och stötta killarna när all snö försvunnit från marken.

 

Väl mött!

Andreas Fahlgren, senioransvarig