Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Nystart för Friska Viljor!

Av Andreas Quist

Jag hade en träff med en gammal god vän och fd kollega igår. Vi har inte träffats på väldigt länge men direkt när vi satte oss ner över en kaffekopp så drog ”tugget” igång mellan oss, precis som vanligt.Det var som om tiden stått stilla i de ca 8 år vi inte har haft kontakt med varandra och vi var överens om att åren verkligen flugit fram. Vi konstaterade att det faktiskt på dagen idag är 10 år sedan vi tillsammans var med och nådde Friska Viljors hittills största bedrift. Den magiska kvalmatchen mot Väsby uppe på Husums konstgräs och steget upp till superettan.

Den matchen är absolut den enskilt största höjdpunkten när jag tittar tillbaka på i min karriär som spelare och ledare. Det finns givetvis andra saker som jag tänker på mer än enskilda matcher eller händelser och det är framförallt;

•Resan med Friska Viljor från div 4 till div 2.

•Säsongen 2003 när allt helt plötsligt fungerade och, på något märkligt sätt ”bara”, flöt på och avslutades med avancemang till superettan.

•Året i superettan och medvetenheten att vi var i ”finrummet”. I eliten bland Sveriges 30 bästa lag i fotboll. 

Dessa höjdpunkter har jag inte fått vara med om inte vi då hade haft det gäng vi var i form av de ledare, spelare, lagkamrater och övriga människor som arbetade i och kring laget. Jag kommer alltid att stå i tacksamhetsskuld till er. Att ha få ha vara med om detta är något väldigt få förunnat.  Det är en erfarenhet och ett minne jag har med mig än idag och resten av livet.

Den känslan jag, och många i och kring laget kände när domaren blåste för full tid, där i Husum den där oktoberdagen, den kan inte beskrivas för någon som inte vet vad som krävs. Det vill säga vilka uppoffringar som behöver göras, vilket arbete, fokus och målinriktning som behövs. Vilka misslyckanden man behöver vara med om som sedan kan vändas till en erfarenhet som nästa gång gör att man lyckas.

Jag har under åren efter superettan haft många diskussioner med personer som var med i eller i närheten av Friska Viljor under den här perioden, men även med de som har ett allmänt fotbollsintresse. De dessa personer ofta återkommit till är att vi nog aldrig kommer att få uppleva ett elitlag, eller att det åtminstone tar ett bra tag till dess att vi får uppleva det igen i vår region. Jag har nog varit benägen att hålla med, med utgångspunkt från vad vi står idag med nivån på fotbollen i vår region men också för att det saknats drivande krafter som dels har förståelse, kunskap och erfarenhet för att nå dit igen.

De flesta spelare och ledare som var uppvuxna och rotade i Örnsköldsvik med omnejd och som var med om Friska Viljors resa, ”försvann” ett eller några år efter att Friska Viljor ramlade ur superettan. Jag var en av dem. För mig blev det ett nytt kapitel som småbarnsförälder, villa, Volvo, vovvar och mer tid med mitt civila jobb. Därmed också andra prioriteringar i livet. Den tid och energi man lagt ner på idrotten fotboll, tog helt enkelt slut. Så var det för många andra också medan vissa fortsatte sina fotbollskarriärer på annan ort. Det gjorde att Friska Viljor inte lyckades eller inte hann ta tillvara på denna unika erfarenhet och därmed också möjligheten att fortsätta på den nivå Friska Viljor då lyckats ta sig till.

Nu har det gått ett antal år och jag personligen har återigen börjat reflektera över fotbollens situation i regionen. Jag har också haft mina stunder, framförallt på senare tid, när jag plockat fram bilder och artiklar (Internet är ju ingen fluga som Ines Uusman, dåvarande kommunikationsminister, en gång i tiden sa) som återskapat minnen och känslor. Dessa minnen och känslor har dragit igång något inom mig igen. När jag börjar fundera så har jag ju faktiskt haft förmånen att få ha vara med om resan till eliten och vet att den är möjlig att göra. Till detta hör också att mina forna lagkamrater, vänner och kollegor också börjat känna samma sak. Vi har nu också en annan sak gemensamt. Vi har kommit förbi den (ursäkta mig nu ni som anser att det är bästa tiden i era liv) ”värsta småbarnsföräldratiden”. Vi har börjat inse att vi återigen har behovet och är villiga att engagera oss i andra samanhang. Vi har också börjat återuppta kontakten och gemensamt kommit fram till att vi måste och vill göra något åt situationen inom fotbollen. Att detta skall ske i Friska Viljor är vi också överens om.

De senaste månaderna har jag tillsammans med både personer som var med 2003-2004 samt andra intresserade, engagerade och drivande påbörjat ett arbete i det tysta. Vi har jobbat med en strategi för att föra tillbaka Friska Viljor dit vi var och vill vara, dvs till eliten.

Det engagemang, den drivkraft jag upplever att vi tillsammans har i denna gruppering och i detta arbete just nu gör att jag är övertygad om att vi är på rätt väg. Med facit i hand så visste vi inte förra gången vad som krävdes kring vare sig det sportsliga eller det organisatoriska, för att nå och stanna kvar i elitsammanhang. Vi har enormt mycket arbete framför oss för att nå dit, men jag kan garantera att vi denna gång är bättre förberedda. Nu har vi också med oss erfarenheten och, utöver de rutinerade herrarna som fortfarande är kvar, en helt ny generation av engagerande och drivande människor i klubben på både den sportsliga och organisatoriska nivån.

Jag får ståpäls när jag läser rubriken i nedanstående artikel i nationalblaskan Aftonbladet!

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/superettan/article10407048.ab

Friska Viljor är i startgroparna för en nystart. Det kommer att hända mycket kring klubben inom en mycket snar framtid, var så säkra!