Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Snart är det vår!

Av Andreas Fahlgren

Då var det inte långt kvar innan träningsmatchandet är igång! Detta är en härlig tid då alla förväntningar är på topp inför den kommande säsongen. Friska Viljor har tränat regelbundet hela vintern och har dessutom hunnit med två träningsmatcher till dags dato (2-0 mot Skellefteå FF och 0-3 Selångers FK) då man i första helgen i februari deltog i Norrlandscupen i Nordichallen.Först ut i matchandet på Skyttis denna säsong är Tegs SK som kommer på besök. Teg vann division III Norra Norrland 2013 och spelar således i division II kommande säsong. Laget vann före Sandviks IK, vilka kvalade upp till Division II och Umedalens IF, vilka Friska Viljor har i sin serie denna säsong.

Anmärkningsvärt när det kommer till teg var att de gjorde hela 70 mål i division III i fjol vilket innebär att Friska Viljor sätt på prov direkt i denna första träningsmatch. På skadelistan för hemmalaget finns Jorge Torres (knä), Chan Baroline (hälen) och Patrik Östberg (knä), men i övrigt är samtliga i truppen taggade inför den kommande uppgiften.

I övrigt så skall Friska Viljor denna vår hinna med att matcha mot Anundsjö IF, Härnösands FF, Umedalens IF, Kramfors Alliansen och Frånö SK.
 

Säsongen 2014
Denna säsong kommer att vara lite annorlunda jämfört med föregående säsong då föreningen nu väljer att endast ha en träningsgrupp för division III och IV. Detta innebär att truppen blir något större och att vid matchning i division IV tar vi hjälp av det egna pojkallsvenska laget likväl som samarbetsföreningen Domsjö IF.
 

Spelare ut
Sedan då förra säsongen avslutades så har nedanstående personer lämnat klubben:

Mack Ward - Anundsjö IF
Mohammed Chawila - Gottne IF
Jesper Häggmark - Gottne IF
Frank Abrahamsson - Arnäs IF
Mikael Sellin - Arnäs IF
Joakim Jönsson - Skada/Paus
Theo af Enehielm - Flyttat

 

Spelare in
Johan Vestin, Höga Kusten Fotboll (Mittfältare). Friska Viljor säkrade tidigt upp mittfältsgeneralen från Höga Kusten. Det har varit fantastiskt roligt att se Johan komma in i truppen och med sin professionalism visa rätt inställning vid varje träning!

Josip Pavic, Anundsjö IF (Anfallare). En meriterad, målinriktad och träningsvillig forward som tycker om att komma in från kant och utmana. Josip har en bra fot som kommer att komma Friska Viljor till gagn många gånger under kommande säsong.

Rasmus Engström, Anundsjö IF (Anfallare). Rasmus är en seriöst hårdsatsande talang som verkligen går in för sitt fotbollsspelande. Snabb och stark i kroppen vilket gör honom till ett bra offensivt hot i det gulsvarta anfallet.
 
Unga grabbar som tar steget upp
Då den kommande säsongen inte kommer att innehålla en träningstrupp för division IV (U19) så kommer A-lagstruppen att utökas med stans bästa talanger. Det är otroligt glädjande att se att de som fått chansen verkligen tar för sig på träning och på alla sätt visar att de är redo för den kommande utmaningen. De killar som är född 1994 - 1996 och kliver in i truppen är:

David Johansson (Målvakt)
Henrik Sandlund (Försvarare)
Henrik Stålebring (Försvarare)
Marco Lundqvist (Försvarare)
Anton Granath (Mittfältare)
Tobias Forsberg (Anfallare)
 

Importer
Som vanligt i dessa tider så spekuleras det om huruvida klubbarna i området ska förstärka med spelare från utlandet. Friska Viljor har som policy att till varje säsong plocka in ett par spelare utifrån per säsong för att spetsa till konkurrensen och höja truppen till nästa nivå. Arbetet med att säkra upp dessa har gått in i sista stadiet och vi hoppas ha två spelare på plats i Örnsköldsvik under mars och därefter kan det bli aktuellt med en till om tillfälle ges.

Det är väldigt viktigt att se till att vi har rätt balans i truppen och vi känner i dagsläget att vi har många starka spelare i vår trupp vilket gör att vi tillsammans med dessa sista förstärkningar ser fram emot en mycket spännande säsong 2014.
 

Slutligen
Jag förutspår att 2014 kommer att bli ett fantastiskt roligt och spännande fotbollsår! Vi har väldigt många Ångermanländska lag i serien och det kommer att spelas många bataljer på Skyttis som både kommer att vara välspelade och spännande! Se till att få koll på Friska Viljor redan från start – dyk upp på Skyttis under träningsmatcherna!

Ni kommer inte att bli besvikna!


Väl mött,
Sportchef – Andreas Fahlgren