Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Vägen mot Elit!

Av Andreas Quist

För att nå högt, är det bara att acceptera att vägen dit kan se ut på följande vis. Att efter att ha arbetat eller gått i skolan i 8 timmar, direkt måste stressa iväg 5-6 gånger i veckan på träningen, och göra 1,5 timmes stenhårt konditionspass på en stenhård spillvärmeplan i –11 grader. Och efter det, åka in på energihuset för ett pass med en helvild skånsk boxningstränare för att köra samma typ av grundträning som boxare kör, i 1-1,5 timme till. Sedan komma hem vid 20:30-21:00 för att laga mat, och sedan stupa i säng. Nu är detta en aning överdrivet eftersom vi bara har dubbelträning en gång i veckan och endast kör 1,5 timmes pass övriga 5 gånger. Men fortfarande kommer man sällan hem före 19:30 varje kväll. Och man gör en väldig uppoffring för fotbollen.
Det blir helt enkelt en livsstil och inte en fritidssysselsättning.


Vi tränar i princip på samma sätt som ett elitlag på försäsongen. Skillnaden är att elitspelare har tid under dagtid att köra ett pass till per dag, under tiden som vi har ett vanligt arbete. Skillnaden är också att när elitspelaren har haft sina två pass under dagtid kan de gå hem och mysa i soffan med frugan. En elitspelare kan dessutom skratta hela vägen till banken den 25:e varje månad...


Inte nog med att du skall vara på träningen. Du skall PRESTERA något också. Varje träning måste ge något. Och det är här det skiljer sig mellan dem som har den rätta inställningen, och dem som inte har det. Att gå in varje träning med inställningen om att man skall försöka förbättra något.
När jag spelade i IFK Värnamo spelade och tränade jag tillsammans med en lång rödhårig ”bollsparkande” back. Jag tyckte inte att han var speciellt bra då, och han skickade bollarna långt över linjerna och in i skogen många gånger. Även när det inte var meningen. Men han var väldigt seriös i sin träning. Han har sagt att han inför varje träningstillfälle går in med inställningen: -I dag skall jag koncentrera mig på att förbättra mitt tillslag. Jag skall fokusera att träffa bollen så rent som möjligt. Nästa träning kunde det vara passningsspelet, och träningen efter det mottagning osv.
Idag spelar han i Svenska Landslaget och är proffs i Southamton i England och heter; Michael Svensson. Vad jag vill mena är att, har man väl tagit sig till träningen så skall man utnyttja den till något bra. Och för att bli en bra fotbollsspelare är det bara träning/nötning och åter träning/nötning för att lyckas. Det är detta som inte alla har förstått. Det finns oerhört många talanger (även i Ö-viks området), men ofta stannar de som talanger, för att man helt enkelt inte är tillräckligt seriös och har den rätta inställningen.
Sedan gäller det ju även att ha tur vid rätta tillfällena. Att lyckas vid rätt tidpunkt och på rätt plats. Får man chansen att spela eller träna med ett lag i en högre division, så tycker jag att man skall ta den. Visst är det tråkigt att inte få spela med sina bästa kompisar och lagkamrater som man är van vid. Men så går det om man skall lyckas. Vill man ”komma någonstans”, så måste man vara beredd att offra kamratskapen och tryggheten i sin klubb. Om och när man kommer till en ny klubb på en högre nivå, så får man vara beredd på att ”slita hund” under en period innan man lyckas. Vissa får slita i ett år, medan vissa klarar omställningen fortare. Men en sak man måste vara beredd på är att det inte är en dans i början. Men ger man sig bara den på att man skall klara av det, så brukar det lossna efter ett tag, och då kan det bli riktigt roligt. Tyvärr så finns det inte speciellt många som är villiga att offra det som krävs för att nå dit man vill i sina drömmar. Framför allt i Öviksområdet.... Vad det beror på vet jag inte riktigt. Men en sak är säker, och det är att vi (Öviksbor) inte varit bortskämda med elitlag i fotboll. Så, kanske man egentligen inte vet vad som krävs för att nå dit...