Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Peter Granholms vårtankar

Av Peter Granholm

Äntligen börjar vi se ljuset i fotbollens och vintermånadernas långa mörker. Gräsdoften, seriespelet samt tävlingsmatchandet rycker allt närmre och vårens vindar blåser för fullt.

Nu när den tyngsta träningsperioden är till enda har vi spelare i Friska Viljor ombetts skriva var sin krönika här på hemsidan. Lotten föll på mig, Peter Granholm, att börja författerit.
Vem är jag då?
Enligt IKEAs personlighetstest, som jag fick vi e-post av en vän, är jag bokhyllan BILLY i mörk fanér!

”Bokhyllan BILLY är ordningsam och står vid sitt ord. Bokhyllan läser alltid säkerhetsföreskrifter och följer med i flygvärdinnornas säkerhetsgenomgång på flyget. Många BILLY-bokhyllor bär cykelhjälm. Men bokhyllan är inte tråkig, tvärtom är han/hon en uppskattad spexare och skojare på familjefester och i privata sammanhang.”

Ovanstående utdrag av resultatet från mitt personlighetstest tycker jag stämmer någorlunda väl överens med min person. Jag är ganska ordningsam och det är många gånger till mig som lagkamrater och skolkamrater ringer om de behöver veta datum, tider, platser m.m. Cykelhjälm bär jag inte för tillfället, men det kanske beror på att jag inte äger någon cykel :) Vad gäller delen om skojare på fester vet jag inte om jag upplevs som särskilt rolig, men det händer ofta att jag är med och planerar tillställningarna (tex. inkilningen av de nya spelarna).

En liten kort beskrivning av mig, utan jämförelse med någon möbel, blir troligen enligt följande. Blåögd, blond målvakt som är 187 cm lång och väger 98 kg. Jag föddes, fostrades och växte upp i Sundsvallstrakten, men är numera bosatt tillsammans med min sambo i Örnsköldsvik. Jag pluggar till ekonomi- och maskiningenjör och är färdig i januari 2004. Den lilla tid som blir över, efter det att skolan och fotbollen tagit sitt, spenderar jag gärna med vänner, snickrar eller fantiserar om att köpa en motorcykel.

Jag är nu inne på min tredje säsong i Friska Viljor och hoppas att denna skall bli den bästa hittills. Spelartruppen ser enligt mig bättre ut än föregående år, vi har tränat bra och det finns inget lag i serien som är överlägset de andra. Det enda som jag skulle kunna klaga på är de träningsmöjligheter som vi och övriga fotbollslag i Örnsköldsvik har vintertid. På denna punkt ligger vi långt efter många andra städer och om fotbollen ska kunna utvecklas ytterligare behövs det en inomhushall.

Låt oss nu hoppas att truppen får vara intakt denna säsong och att vi fortsätter att förkovras tillsammans med Janne Westerlund, Andreas Quist och P-O Lundgren. Jag anser att dessa ledare ger oss det som krävs för att mogna som fotbollsspelare, utvecklas som lag och de rätta förutsättningarna för ett lyckat spelår.

Avslutningsvis vill jag bara framföra mina förhoppningar om er som läser detta. Jag hoppas innerligt att ni alla letar er upp till Skyttis nu i sommar för att hjälpa och stötta oss i våra hemmamatcher.

Väl mött:
Peter Granholm