Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Friska Viljor! -På väg mot professionalisering?

Av Jerry Carlström

Begreppet professionell används i olika samanhang. En person kan hålla en professionell föreläsning, en annan kan ha ett proffsigt balettframträdande och en tredje kan flytta från Örnsköldsvik för att bli professionell hockeyspelare i Tyskland. Friska viljor är en fotbollsklubb på frammarsch mot avancemang till superettan och ständigt diskuteras frågor som: ”Vad krävs för att vi ska bli mer professionell som fotbollsklubb?” ”Hur kan vi få truppen att agera mer professionellt på och utanför fotbollsplanen?” Detta är viktigt att fundera över och jag har för avsikt att bearbeta dessa i denna krönika


Begreppet professionell kan beskrivas via fyra särdrag som är genomgående bland professionella yrkesutövare.


1) Systematisk teori: Vilket i stort sett betyder att utövarna ska ha en gemensam kunskapsbas.
2) Auktoritet: Vilket innebär att utövarna har fått en legitimitet av omgivningen.
3) Yrkesmässig autonomi: Utövarna ska själva ha rätten att välja arbetsmetoder för att nå uppställda mål.
4) Egenkontrollerad yrkesetik: Gruppen har utformade riktlinjer, principer eller regler som finns nedskrivna och är kända av utövarna. Brott mot dessa kan leda till anmärkningar, erinringar eller uteslutande.


Klubbens gemensamma kunskaps bas är fotboll. Kunskapen är varierande, men utgår ändå från samma grund. Vår auktoritet kan dock ifrågasättas.


Det finns många personer som brinner för klubbens väl genom att sponsra, eller ställa upp med frivilligt arbete. Dessa personer har gett klubben en auktoritet i sig. För att komma vidare på detta område krävs sedan framgångar vilket kan medföra ett större intresse för Ö-viks fotbollen. Dessa framgångar är upp till spelare, ledare och styrelse att uppnå. Naturligtvis kan auktoriteten ökas med hjälp från exempelvis massmedia. Visst kan man bli lite besviken när fotbollen är på väg in i högsäsong med högintressanta nyförvärv och en trupp som arbetar entusiastiskt med träningar och träningsmatcher, när det enda man ser i tidningen är två helsidor hockey och en notis om fotbollens träningsmatcher. Naturligtvis är det inte något ont om hockeyn då denna idrott är en av delarna som gett staden en plats på kartan, men visst kan man kosta på sig notiser med lite djupare analyser gällande fotbollen och helst med en större teckenstorlek än den minsta.


Gällande utövarnas arbetsmetoder måste spelarna själva påverka. Visst har tränaren en viktig roll i att analysera träningsbehov, välja spelare till matcher, ta fram en grunduppställning med positionsspel och allt vad det innebär, men någon gång måste spelaren själv inse att det är på fotbollsplanen vid match examinationen vidtar. Det är då man spelar aggressivt, använder sina speciella dragningar och skott. För att uppnå denna del av professionaliseringen krävs uppmuntran av medspelare, tränare och omgivning vid individuella initiativ på fotbollsplanen, vi är ej i behov av stillasittande tyckare som ej är införsatta i de diskussioner och tankar som förs inom laget.


För att kunna ha en egenkontrollerad yrkesetik krävs en bred trupp med konkurrens om platser i truppen. Denna situation har förbättrats avsevärt i år p.g.a. Friska viljors styrelses vilja att skapa en konkurrenskraftig trupp genom nyförvärv samt värdefulla sponsorer som är beredda på att ställa upp för detta. För att på sikt locka bra spelare som kan ge en större konkurrenssituation krävs förutsättningar för satsning och förutsättningar för talanger som vill satsa vidare inom fotbollen. Bidragande delar till detta kan vara bättre träningsmöjligheter samt större ekonomiska ersättningar. Den sistnämnda är svåruppnåelig, men önskvärd för att kunna sköta truppen mer professionellt. Den förstnämnda är dock fullt uppnåelig inom snar framtid. Viktigt gällande träningsmöjligheterna är stöd av kommunen. Det finns nu idéer om upprättande av inomhushall och jag hoppas att de nu fullföljs och inte glöms bort bara för att vår stad vill upprätta en ny hockeyhall. Visserligen kan det vara viktigt att upprätta ytterliggare en hockeyarena som ligger mer centralt, jag tycker personligen att det är en fin satsning. För mig kan det dock tyckas konstigt att staden först strävar efter mindre avgaser centralt i staden, för att sedan bygga en parkeringsplats som ska kunna ta emot alla de bilar som vill parkera nära matcharenan.