Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Vallabladet nr 2

Av Redaktionen

Under denna säsong har Ni som besöker FV:s hemsida möjligheten att läsa VALLABLADET. VallaBladet är egentligen en inhemsk tidning endast för de ”allra närmaste” laget. Men redaktionen har tagit ett beslut att publicera denna tidning på Hemsidan, men dock i en censurerad version.


VALLABLADET! Nr 2 / 2003, som egentligen kom ut i söndags… Alla trogna läsare hälsas välkomna till… …detta fullspäckade nummer av den enda fotbollsinformativa tidningen i Örnsköldsvik, VallaBladet!
En liten nyhet för året är att förutom papperstidningen publiceras även en i vissa fall censurerad version på hemsidan.
I detta numer kan du bland annat läsa om försäsongen, inkilningen och Tobias Ålander. Tobias Ålander Tobias har under de senaste två veckorna rasat fruktansvärt mycket i vikt. Detta har givetvis uppmärksammats av de vetgiriga reportrarna på VallaBladet som sammanställt viktnedgången och gjort beräkningar på Tobias framtida vikt vecka 25. Därefter lät de göra en bild på hur Tobias kommer att se ut i framtiden. Alla kan se på bilden här bredvid är detta något som till varje pris måste undvikas. Håkan Östbergs viktförändring nämns inte alls i detta nummer. (Tyvärr kan vi inte visa diagrammet och bilden på vår hemsida, men är du nyfiken, så kan du skicka ett mail till webmaster.fotboll@friskaviljor.com så får du bilden samt diagrammet)


Sammanfattning av försäsongen så här långt Före träningsmatcherna startade pratade spelarna om att de måste tuffa till sig i närkamper. Detta har spelarna enligt VallaBladets skribent lyckats med, kanske till och med lite för bra. Facit: 0,83 utvisade spelare/match. Skador och sjukdomar har drabbat truppen frekvent. Elving, Juma, Boström, Östberg, Östberg, Johansson, Granholm, Sundstöm och Backman är spelare som missat träningar pga skador. Ålander, Johansson, Strömberg, Ahmeti och Zulovic har missat träningar pga sjukdom. Av de som inte varit skadade/sjuka har en del varit väldigt nära, ty en gång hade Mattias Norberg så ont att han nästan skrek i kyrkan!


Under en match kan ett lag på given signal från tränaren byta från ett spelsystem till ett annat. Detta har spelarna i FV försök träna på under försäsongen med skiftande resultat. Följande har visat sig vara väsentligt om det skall vara genomförbart under pågående match:
1) En noggrann genomgång. Vilket system matchen skall inledas med och vilket som kommer sen.
2) En tydlig, förutbestämd signal till spelarna.
3) En megafon måste införskaffas (alt. hörselapparat) så att även Håkan hör.


Ledarfakta.
Efter att det visat sig att truppen har tämligen dåliga kunskaper om sina ledare gör VallaBladet ett försök till utbildning. Här följer lite fakta om ledarstaben.
Namn: Jan Westerlund Ålder: 48 år Familj: Frun Marika och barnen Johan, Anna och Emmi Arbete: Fotbollstränare (idrottslärare) Fritidsintressen: Fiske och stugan Skostorlek: 42


Namn: Andreas Quist Ålder: 28 år Familj: Sambo med Sandra Arbete: Sales Manager High Endsolutions Fritidsintressen: Umgås i goda vänners sällskap Skostorlek: 7½


Namn: Per-Olof Lundgren Ålder: 45 år Familj: Frun Tonniette och barnen Jonathan och Adrian Arbete: Egen företagare Fritidsintressen: Fiske Skostorlek: 44


Namn: Matts Johansson/Elisabet Johansson Ålder: 49 år/40 år Familj: Fru/Make och barnen Patrik, Lena, Peter och Mattias Arbete: Elektriker/Kanslist FV och taxitelefonist Fritidsintressen: Familj, fotboll och hockey Skostorlek: 42½/38


Namn: Patrik Edman Ålder: 28 år Familj: Sambo med Linda. Dotter Ida, 3 år. Arbete: Sjukgymnast Fritidsintressen: Manchester United Skostorlek: 42


Namn: Göran Blomqvist Ålder: 27 år Familj: Sambo med Ulrica Arbete: Sjukgymnast Fritidsintressen: Husrenovering Skostorlek: 44 Noterat *


Det går rykten om att Senad tränat sina ljumskar i Anundsjö. * Patrik Östbergs syster är fortfarande sur. Hon saknar sina favoritstringtrosor. * ”Kryddan” må vara bra på att köra bil, men tanka kan han inte. * Jerry Carlström har fått sitt andra barn, även denna gång en flicka. Grattis till lilla Emma! * PO har varit i Malmö där han förkovrat sig i målvaktsträningens svåra konst.


Inkilningen
Det är en tradition i laget att de för året nya spelarna tas väl omhand och att de visar sig vara passande. Efter en smekmånad följer en period där kraven eskaleras för att slutligen resultera i ett värdighetsprov, inkilningen. Inför årets inkilning hade alla nya spelare fått en anmodan att införskaffa vissa attiraljer till kvällen i fråga. Under kvällen fick nykomlingarna visa upp sina färdigheter inom områden som dans, sång, frågesport, gummihantering m.m. Spelarna i laget beslutade sedan om de nya hade visat sig värdiga. Detta års inkilning blev väldigt lyckad då alla nya fick dra på sig FV-tröjan och välkomnades med applåder och visslingar. Det delades också ut ett förstapris till den av de nya som spelarna tyckte lyckades bäst under kvällen. Priset, som bestod av en frikväll på lokal, delades ut men kunde pga diverse omständigheter ej inhämtas.


FVs goda stunder? (favorit i repris från 2002)
I några veckor har det florerat ett otäckt ryckte kring trakterna runt Skyttis: ”Starka krafter inom ledningen skall ha blivit påverkade av TV-reklam, alternativt blivit köpta av fienden” löd det. VallaBladet sände givetvis ut sin undercover-reporter för att kontrollera hur allting förhöll sig. Vi varnar känsliga läsare för kommande stycken då det visade sig det att dessa rykten var sanna! Måndag 19 augusti – den misstänkte syns på ett av stadens snabbmatshak frossandes på en stor pommes. Tisdag 20 augusti – den misstänkte syns återigen inne snabbmatshaket, vilt gestikulerande och upprymd. Pekar på en svart-gul tröja på väggen. Verkar överlämna något som ser ut som klistermärken till personalen. Onsdag 21 augusti – telefonavlyssningen funkar äntligen. Den misstänkte samtalar med någon om en gratis måltid innan match varvid denna någon blir till sig, talar i falsett om sparade pengar och om gör utsvävningar om annat som totalt verkar sakna relevans. Den misstänkte telefonerar återigen. 0660183** rings upp denna gång och Eri* svarar. Den misstänkte informerar om sina planer och vill få Eri* att övertyga en grupp om att hans idéer är toppen. Torsdag 22 augusti – Grytan, Eri* informerar om den misstänktes planer varvid gruppen faller ut i skratt. Fredag 22 augusti – VallaBladet ringer upp den misstänkte och frågar om han någonsin hört talas om kostens betydelse för idrottsmän. Det enda svar som ges är något om dagar som passerar fort som en våg på öppet hav och att livet har sina goda stunder.


Floskel av Janne W Det tillhör inte vanligheterna att någon floskel hoppar ur Janne Westerlunds mun. Därför är det ett måste att ta med den enda som redaktionen hittills detta år lyckats snappa upp. ”Det är inte fel, det är inte rätt” 2003-03-24.


Tävlingsmatch Nu smäller det!
Årets första tävlingsmatch är idag och alla tycker vi att det är roligt. Svenska Cupen har historiskt sett gått bra för FV och låt oss hoppas att det gör så även detta år. För motståndet står Hudiksvalls Allmänna Bollklubb Bildades: 1931 Hemmaarena: Glysisvallen Matchdräkt: Svart/gul Spelar i: Division III Södra Norrland Redaktionen tippar FV-vinst med 3-0. LYCKA TILL!