Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Jesse´s krönika!

Av Jens Stenberg

Var och en av oss spelare i Friska Viljor ska under säsongen skriva en krönika. Vilken utmaning det ska bli! Svårt? Ja och nej, men kul ska det bli! Nu är det min tur. Vad ska man skriva om tro? Mitt namn är Jens Stenberg. Jag är bördig från Norsjö i västerbotten, en inlandskommun där utflyttning tråkigt nog är väldigt stor. Och ni som har skrivit tidigare har gjort det väldigt bra hur ska man kunna föra det vidare? Jag ska försöka så gått jag kan.


Jag hade väl aldrig trott att jag skulle få spela med spelare från både Kenya, Sundsvall och Kubbe. Men detta faktum är en utmaning på flera sätt. Sundsvallskillarna är ju inte lätt att förstå sig på men dom är helt okej … Jag ser fram emot sommaren med det här härliga gäng som vi nu är i Viljorna. Vi kan nog bjuda upp till dans. (Och nu menar jag inte bara på stans lokaler utan på Skyttis gröna matta.) Vintern har varit lärorik för mig och jag tycker personligen att jag och många med mig har utvecklats som spelare. Någon i laget som får sitt stora år är vår vän Håkan Östberg. Han har varit briljant hittills och har en strålande inställning. Men nu vill jag inte sprida grekiska superlativ om honom. Då kanske mitt beröm ger motsatt effekt. Vill ändock tro han kan leva med denna press på sig.


Jag är riktigt orolig över lag 2. Vart tog alla spelare ”underifrån” vägen? Om FV ska vinna matcher i framtiden så måste man ha en bra grund att stå på. Då krävs mer än 6-7 spelare som tränar i lag 2. Skärpning FV! Men med ett målmedvetet arbete kanske det löser sig. Om det startar nu vill säga. En bidragande orsak till rådande läge kanske är att de som är 15-17 år har blivit latare. Dom kanske inte är villiga att offra det som behövs för att ta en plats i a-laget. Detta dilemma är dock inte unikt för FV. Alla berörda måste (skärpa sig) höja sin personliga ribba om Ö-viks fotbollen ska fortsätta att utvecklas. Övning ger färdighet som det heter. Träningen borde göras roligare genom ex.vis mindre löpning och konditionsträning och mer boll- och –teknikträning i unga år. Konditionsbiten får inte glömmas bort heller. Om man är skickliga på att hålla bollen inom laget så behöver man inte springa lika mycket i onödan. Om spelarna har en bra teknik kan man ha högre speltempo. Löpning ska inte prioriteras före teknik. Löpa kan ju alla göra bara dom vill. Fotboll ska vara kul och när man får ”ha mycket boll” är det som roligast.


Vad tror jag om serien i år då? Vill inte chansa och tippa den. Den blir vad vi gör den till. Ingen kan springa eller jobba åt hos, det är bara vi som kan göra nåt åt vår placering. Ja visst har vi motståndare, men klarar vi av att vara disciplinerad och proffsiga ska det nog gå vår väg. Lyssnar vi på varandra och våra eminenta tränare så blir det en rolig sommar. Hoppas ni inte sviker oss utan kommer på våra matcher. Då ska vi inte svika er! Vädrets makter kan vi som bekant inte styra över men jag hoppas att spelet värmer om inte solen vill vara med oss.