Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Svunna storheter!

Av Erik Strömberg & Tobias Ålander

På grund av de undertecknades i eget tycke bristande fantasi och språkkunskaper, valde vi att i denna och följande veckas krönika slå våra ”kloka” huvuden ihop. Efter många timmars funderande på val av ämne för denna krönika kom iden upp om att skriva om något som vi båda har gemensamt och som ligger oss väldigt varmt om hjärtat.


Denna krönika är en hyllning till de i våra ögon största,  och mest fulländade fotbollspelare som någonsin har stått att skåda på en fotbollsplan. Nu förväntar sig nog du som läsare att krönikan kommer att handla om spelare som Pelé & Maradona. Men för att fastna i våra hjärtan så krävs det mer än att vinna VM-guld som 18-åring, göra fler än tusen mål i karriären eller att snurra upp 10 engelsmän. Dessa spelare samt deras bedrifter har imponerat på hela fotbollsvärlden. Men för veckans skribenter betyder dessa noll och intet.


Vi vill för övriga fotbollsvärlden här presentera två spelare som i våra stora fotbollshjärtan har den största och mest givna platsen. Dessa spelare symboliserar fotbollens verkliga själ och det som fotboll går ut på. De spelare vi menar är naturligtvis Giuseppe Bergomi och Tony Adams


Namn:Giuseppe ”Zio” Bergomi Född: 22/12 –63 (Milano) Längd: 183 cm Vikt: 78 kg


Giuseppe Bergomi föddes i Milano och var under hela sin karriär aktiv i Internazionale. Han tog plats i laget redan säsongen 80-81 då endast 17 år ung. Italiens dåvarande förbundskapten fick snabbt upp ögonen för den duktige försvararen. Efter endast 30 matcher i serie-A så fick han förtroendet i VM-truppen (Azzurri) 82 och efter att ha startat turneringen på bänken kom han in och bidrog starkt till Italiens guld. Efter några år var han den självklare lagkaptenen både i landslaget och i Internazionale. Han hann med att spela 4 VM-turneringar med Azzurri innan han som 36-åring lade skorna på hyllan.


Namn: Tony Alexander Adams Född: 10/10 –66 (Romford) Längd: 191 cm Vikt: 87 kg


Tony Gjorde sin klubbdebut redan som 17-åring i bortamatchen mot Southampton 1983. Under sin karriär så har Tony endast representerat Arsenal, han har gjort närmare 700 matcher för Londonklubben. Han blev utnämnd till årets spelare i Arsenal redan 87 och blev samma år uttagen i det engelska landslaget. Han är den mest framgångsrike lagkaptenen i Arsenals historia med bland annat 4 ligaguld. Han har även gjort en match på Olympia i Bredbyn.


Med dessa fakta behövs ingen vidare förklaring till varför ”Zio” och Tony är självklara i våran krönika, men vi vill ändå belysa vissa likheter spelarna emellan och egenskaper som gjort dessa två till sådana storheter.


• De har representerat samma klubb genom hela karriären.
• De debuterade i väldigt unga år.
• Båda har varit lagkapten i både landslag och klubblag.
• De var båda tuffa och hänsynslösa.
• Ingen av dem har någonsin förlorat en nickduell.
• Givetvis var båda mittbackar.


Dessa två representerar för oss en tid då fotbollen handlade om kämpaglöd kärleken till ETT lag, och glidtacklingar bakifrån ansågs vara någonting vackert, inte som dagens fotboll där allt handlar om mångmiljonkontrakt, överstegsfinter.


Dessa två har stått som förebilder genom hela våra fotbollskarriärer och kommer så att var tills den dagen vi lägger skorna på hyllan /