Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Idrott och hälsa

Av Erik Strömberg & Tobias Ålander

Hej igen!

Då var det dags för vår andra krönika. Denna vecka kommer vi att diskutera barn och ungdomars fysik och hälsa. Allt för ofta möts man av alarmerande rapporter om hur ungdomar får allt sämre fysik och att fler och fler blir överviktiga. Det finns, som vi ser det, flera orsaker till detta.

En av orsakerna är att det idag finns ett större utbud av aktiviteter och många av dessa kräver inte någon vidare fysisk ansträngning. Det är inte längre det självklara alternativet att man håller på med någon idrott på fritiden.
Det är ganska lätt att slå på datorn eller TV: n när man kommer hem ifrån skolan och sedan sitta där hela kvällen. Nu säger vi inte att det är helt fel med datorer och vi säger inte att man måste spela boll eller träna som en dåre varje dag, men för att ha en något så när välmående kropp så krävs det att man utför någon form av fysisk aktivitet. Det finns mängder av studier som är gjorda på detta område och alla visar att barn sitter inne framför datorn/TV:n i allt större utsträckning idag än tidigare.

I takt med att det idrottas allt mindre på fritiden bland barn och ungdomar så drar skolan samtidigt ner på antalet gymnastiktimmar. Detta gäller dock inte alla skolor i landet. Det finns vissa skolor som, trots åtstramningar inom ekonomin, ändå har lyssnat till de larmrapporter som har kommit och istället för att minska på antalet gymnastiklektioner så har man utökat dessa till att finnas på schemat varje dag. Det har visat sig att de elever som har haft fysisk aktivitet varje dag presterat betydligt bättre än de som inte har haft det. När man säger att de har presterat bättre så är det inte bara resultaten på prov man menar. Det har visat sig att elevernas koncentrationsförmåga, förmågan att samarbeta och lyssna har blivit bättre.

Tittar man på de ungdomar som nu ändå idrottar så har deras situation förändrats betydligt jämfört med hur det var för oss. Idag är det ett större elittänkande inom idrotten där man sållar bort de som inte räcker till. Detta sker i allt lägre åldrar och får till följd att de som inte platsar kanske väljer att helt lägga av. (Nu gäller detta så klart inte alla klubbar. De flesta klubbar gör ett ypperligt arbete. Vi vill ändå ta upp det som ett av problemen som gör att ungdomar idrottar mindre.)

Det finns säkert fler orsaker än de som är uppräknade ovan till varför barn och ungdomar rör sig allt mindre, men vi tycker att dessa tre orsaker är väldigt avgörande och de går alla tre att påverka. Vi tycker att skolan skall ta ett större ansvar då det gäller den fysiska aktiviteten, men vi är väl medvetna om de svårigheter och då fram för allt de ekonomiska som skolan står inför idag. Därför anser vi att även föräldrarna måste ta ett större ansvar och se till att barnen inte bara sitter framför ”burken”. Även här är vi medvetna om problemen som finns och då framförallt kanske den tidsbrist som många föräldrar har idag.
Vi tycker också att idrottsklubbarna idag måste tänka om och se till att det finns plats för alla ett längre tag.
Den fysiska grunden läggs under ungdomsåren och då är det viktigt att man får en lagom dos av träning. Ingen av oss är speciellt ”lastgammal” men vi tycks ändå se att det har skett en förändring på hur dagens barn och ungdomar ställer sig till fysiska aktiviteter.
Vi hoppas att alla kan hjälpas åt för att skapa en förändring, det kommer att få positiva effekter för samhället på sikt.