Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Håkans osammanhängande svammel

Av Håkan Boström

På grund av den strejk som råder i landet just nu hade undertecknad tänkt att sympatistrejka och därför inte skriva någon krönika. Men efter flera sekunders stenhårda förhandlingar med en högt uppsatt datanisse och tillika andretränare så grusades mina förhoppningar om en strejk.  Jag var tvungen att vika ner mig efter smutsiga hot om böter och ett helt år av psykningar. Därför sitter jag nu här och försöker att fylla ut en sida med svammel.Vem är jag då? Jo, jag heter Håkan Boström och är bosatt i en liten idyllisk by som heter Österfanbyn med min flickvän och vår hund och katt. Jag är barnsligt förtjust i jakt och fiske. Mycket av min fritid går åt till dessa intressen. Snart kan jag titulera mig hydraultekniker efter två års studerande på ITH. Nog om mig nu, vi svamlar om något annat istället. 

Segerns sötma

Enligt mig så är EN av de största anledningarna till att spela fotboll, att få vinna. Den känslan att få sätta sig i omklädningsrummet efter en seger är en underbar känsla. Att få köra en zigge- zagge och sen sprätta en iskall cola och bara njuta. Visst är det underbart? Den kommande träningsveckan känns lätt och det bara flyter på, tills nästa träning.
Då kan allt vara nattsvart och man går till omklädningsrummet kokande av ilska efter en förlust på spelet på träningen samtidigt som man hör: ”grattis gula” eller ”grattis svarta” av några blyga gaphalsar i motståndarlaget som för dagen hade stolpe in och avgjorde på ett solklart offsidemål. Det är precis så det ska vara. Lika roligt som det är att vinna, lika svidande ska en förlust vara. Det gör att man aldrig vill förlora och man pressar sig till att prestera bättre.

Måste bara få säga att årets Friska viljor är en floskelsnål upplaga. Annat var det på Lindmarks, Abbes, Dannbergs och Mr, Naskovs tid. Då duggade flosklerna tätare är antalet träningar på en säsong. Då vi ändå är inne på talets och språkets bana vill jag bara passa på att säga att vi i år har förbättrat vår Engelska med flera snäpp tack vare Tom och Maurice. Kanske kunde vara något att testa på fler spelare, då flera spelare kommer från Sönsvall och andra kommer, däribland undertecknad ifrån skogarna långt uppe i norr och har artistnamn som: dräpar´n från Bouler´n och sluggern från Seltjärn. Det gör att Sönsvallarna inte alltid förstår den dialekt som är näst intill identisk med det som kallas rikssvenska, dvs. Anundsjömåle´.


Måste bara få avsluta med att säga: Rättvisa! Äntligen har jag fått haft kortast resväg till träning och match. Tack vare strejken har vi fått varit på Tallparken och tränat och spela match. Vilket medfört att jag nästan har haft gångavstånd till arenan. (Det är bara en mil dit.)
Men säg den glädje som varar. Idag är vi troligtvis på Dalgatan och sparkar boll. Så det är bara att sätta sig i Ferrarin och susa ner till stan igen.

Till sist vill jag bara säga till min svenskalärare, gråt inte jag gör så gott jag kan.