Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
En målvaktskrönika

Av Jörgen Kallin

Då var det min tur att plita ner mina tankar. Har egentligen inget speciellt att delge er, särskilt efter en sån match som just spelats, 6-3 hemma mot IFK Luleå. Min egen insats var väl inte helt godkänd efter tre insläppta mål och noll förtroende samt självförtroende.

Nåja, det som varit går inte att påverka utan det är endast nuet man kan påverka och förberedelser inför framtiden.
Vem är då den här deppiga skribenten?
Jo, jag heter Jörgen Kallin, 27 år, och målvakt i FV. Är inne på min 6:e säsong i ”Viljan”.
Mitt bollsparkande startade för ca 23 år sedan, i anrika Gottne IF, där jag som fyraåring fick följa min äldre bror Joakim på hans fotbollsträningar, kanske inte alltför populärt med en liten kille som är fyra år yngre än övriga. Jag stannade i Gottne tills jag var 14 år, då jag en lördagsmorgon blev väckt av en ledare i Mo ÖB-88. Moliden Överhörnäs och Billstas 14 åringar hade målvaktsproblem, eftersom deras keeper Daniel ”Berra” Berglund hade brutit ett finger och gick gipsad. Ledaren som ringde var Rune Karlström, en man som jag nu i efterhand har mycket att tacka för. Rune hade hört att jag ”fuskade” lite som målvakt i Gottne.
Sagt och gjort så spelade jag nästa match för Mo ÖB, mot tuffaste konkurrenten Arnäs. Minns inte riktigt hur matchen slutade, men jag gjorde en hyfsad match. Det hela slutade dock lite tråkigt p.g.a. att jag inte var spelklar och blev avstängd några matcher.
I Mo ÖB-88 blev det två säsonger innan Molidens IK tog över ansvaret över oss som nyblivet pojkallsvenskt lag. Som 16-åringar slutade vi 5:a i hela Sverige efter kvartsfinalförlust mot SM-mästarna Brommapojkarna. I den vevan blev jag också uttagen till pojklandslagsläger i Växjö. Det var en otrolig upplevelse och erfarenhet, namn som Erik Wahlstedt, Jörgen Pettersson, Björn Stringheim och Magnus Pehrsson fanns med i årskullen.

Efter lumpen så började jag studera på högskolan och med Moliden i div.V så kände jag att jag ville prova nåt nytt. Efter provspel så blev det spel för IFK Sundsvall i div.II.
Sejouren blev dock ettårig och det blev åter spel i Ö-vik, i hårdsatsande Friska Viljor. Det blev serieseger i div.III det första året och stämningen och intresset för fotboll var på topp i stan. Första året i tvåan startade också suveränt, vi ledde serien under sommaruppehållet, men efter en trög omstart av serien så dalade vi i tabellen.
Resterande år under början på det nya seklet har vi varit ett mittengäng. Det är först i år, 2003, som vi på allvar har blandat oss i toppskiktet.
Men VI i FV jobbar efter devisen ”En match i taget”, så facit låter vänta på sig till oktober månad. Till dess ha en glad sommar och njut av livet, för livet går inte i repris.