Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Halvtidsvila!

Av Andreas Quist, ass. tränare

Jaha, då var halvtidsvilan till ända. Nästan 1 månads ledighet från seriespel, under bästa tänkbara förutsättningar för fotbollsspelande..

Man kan ju fundera om det skall vara på det viset, och istället åka upp till Kiruna 11 oktober där det troligast är snö. (Jag är inte emot Kiruna som stad eller lag, det är bara lite kallt där uppe i mitten av oktober om man jämför med i mitten av juli).
Men nog om det. Diskussionen seriens upplägg får vi ta någon annan gång.

Kortfattat kan man säga att vårsäsongen varit LYCKAD. Jag själv hade väl en aning att vi kunde överraska, men jag kunde absolut inte drömma om att det skulle se så stabilt ut som det gjort hittills. Som sagt hittills… Bollen är rund, allt kan hända i fotboll, osv. Det finns många klyschor som kan ge ett varningens finger. Vi måste vara ödmjuka i den situation vi är i, för det kan snabbt vända.
Men en sak är säker, vårsäsongen kan ingen ta ifrån oss.

Vad beror det då på att det ”rullat på” som det gjort. Ja, den grundliga analysen kommer nog efter seriens slut, med facit i handen. Visst finns det saker som man redan nu kan peka på som har gjort att vi är där vi är idag, men en del av dessa saker tänker jag hålla för mig själv, tills serien är slutspelad.
Det helt uppenbara är ju att de nyförvärv som vi fått har lyckats till 100%. Och då tänker jag i de närmaste på Tom Juma, Maurice Sunguti och Jonas Nordin.

Tom Juma, som visat vilken enorm mittfältare han är. Han är den mittfältsspelare som definitivt saknats i tidigare årgångar av Friska Viljor FC. Sprider ett lugn omkring sig när han har boll. Är otroligt stark i närkamperna och kan slå en och annan bra passning.

Maurice Sunguti, som kom till Övik (första gången han varit utanför Afrikas gränser), mitt i den värsta snöstormen på hela vintern. Direkt ut på en vit konstgräsplan i -10 grader. Då såg han inte speciellt kaxig eller cool ut.. Men det gör han nu. Han beskriver sig själv som en cool kille. Jag beskriver honom som cool fotbollsspelare. En avig typ som kan göra i princip vad som helst när det stämmer för honom. Och det har det börjat göra riktigt ordentligt.

Jonas Nordin, som kom från div 4, och gick rakt in i startelvan och spelat alla matcher från start. Jonas har utvecklats till en bra div II spelare under denna korta tid. Och han fortsätter att utvecklas hela tiden. Han är en targetplayer med enorm arbetskapacitet och vilja. Är också inblandad i de flesta mål som vi gjort.

Utöver detta har de övriga killarna i laget utvecklats ett snäpp också. De har blivit oerhört mycket mer lyhörda och vågar och vill prova på olika saker på fotbollsplanen.
Och i medgång brukar sådana saker lyckas, och då växer man som spelare också.
Vi har en bra trupp med en bra konkurrenssituation, där alla visar att man vill vara med och slåss om en plats i startelvan. Några av de viktigaste spelarna i laget som inte får speciellt mycket uppmärksamhet, är de spelare som inte får göra många matcher från start, eller endast göra en del inhopp.
Dessa spelare är enormt viktiga.  I vår trupp idag har vi spelare som kan sitta på bänken i en, tre, kanske fem eller 8 matcher på raken. Men när de kommer in så visar de att de vill spela, och gör minst lika bra ifrån sig som de som startat matchen. Det kallar jag klass. Det höjer hela truppen, det höjer moralen och stärker oss som ett lag.
Detta är också en skillnad jämfört med tidigare år, där konkurrensen inte varit på samma nivå.
Vi har helt enkelt en bra trupp i år.

Det här är ju inte allt. Det finns givetvis andra saker som endast vi inom laget känner till. Det kan t ex vara vissa taktiska saker, eller händelser som vi lärt oss av osv.
Men dessa saker kommer jag som sagt inte att berätta om nu, men jag lovar att berätta mer när vi gjort bokslut i oktober.

Vi har nu kommit halvvägs, och fått ett bra stöd från publik, sponsorer och media. Jag hoppas att Ni fortsätter med ert stöd under hösten, så skall vi göra allt vi kan, för att bjuda tillbaka…

Väl mött