Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Från ”Röjda” till ”Stadslage”…

Av Tomas Backman

Mitt namn är Tomas Backman och nu har turen kommit till mig att få roa er med en härlig lektyr, nu när semestrarna börjar lida mot sitt slut och seriespelet återigen hägrar.Mitt tema jag tänkt följa under denna krönika är, något som man kan spåra ända till fotbollens begynnelse, nämligen de små byarnas ständiga kamp att hela tiden slå ”stadslage”. Vad detta kan bero på är det ingen som vet, förutom de som startade fejden. Jag tänkte jag skulle försöka reda ut detta dilemma i denna krönika.  Ett härligt exempel på detta är mitt f.d. lag just Anundsjö IF, som vi på ett enkelt sätt slog ur DM. Vår lillebror inom fotbollen har länge varit ett ganska isolerat lag i kommunens yttre och kommer nog vara det så länge de fortsätter med deras inställning mot de andra lagen i kommunen.

När Friska Viljor tog steget upp i div 2 fick jag och Erik Strömberg äran att få spela med dem. Men vad tror ni hände? Jo, det ska jag berätta för er…

…Som sagt valde jag och Erik att ta steget och försöka utvecklas i ett lag, som inte bara var en ny miljö utan hade även bättre förutsättningar inom det mesta. Nu ska jag inte bara risa ”De röjda” för att vara en klubb med dålig karaktär. Istället vill jag säga att Anundsjö var ett härligt lag att spela i och under de år jag spelade där hade jag j-vligt kul. Jag är fortfarande kompis med spelarna så lagandan var det absolut inget fel på. Men något som är nackdelen för klubbar som just Anundsjö är den fruktansvärda trångsynthet och att de gärna håller på sin dignitet. De tänkte nog inte på att Erik och jag sedan tidigare bodde i Ö-viks centrum och hade chansen att kunna cykla till träningarna istället för att åka ca 4 mil i bil …men om ni i Bredbyn läser detta nu förstår ni varför… kanske?!

Det som är fördelen med de lite mindre lagen är att de inte har så stor supporterskara som de ska underhålla, vilket leder till att de har hela bygden med sig. En anekdot jag vill visa på när det gällde min egen övergång är när jag skulle handla på en av bygdens 2 affärer. Så här var händelseförloppet:  

>> Jag vandrade som tidigare sagts in på affären i Bredbyn. I allehanda hade det tidigare blivit erkänt att Jag och Erik skulle byta klubb till just FV. Två av ortens befolkning stod och lastade i sina varor. Då den ene helt plötsligt utropar utan att hälsa först:

- Va´ ska du gå ti´ FV för? Du köm ju int´ fo spela nå! 

Den andre var inte sen att hänga med i detta påhopp och säger på ett lite mera neandertaliskt  sätt:

- Nä, just de. FV ä ju ba ute efter å bredda truppen. (Vad jag vet är det väl därför man värvar spelare… eller?)
Sedan brast de ut i ett stort gnäggande skratt.
För att inte skämma ut mig som dessa personer gjort sa jag bara ”Jaha” och fortsatte min vandring in i affären. < <

Denna händelse tycker jag bevisar att ”De röjda” lyckats med att få med ortsbefolkningen i deras Supporterklubb. Jag tycker också att det visar på hur instängda vissa personer är i deras tankar och att konservatism dominerar och gör att mottot helt enkelt har blivit ”De´ ska va´ som de allti ha´ vöre”. Detta märks framförallt när det gäller spelarövergångar. Dessa människor har svårt att se andras framgångar och helst när det gäller FV eller något annat stadslag.

När jag började undersöka detta dilemma mera noggrant så hittade jag i arkiven en tidningsartikel från 1950 där rubriken var:

” FV gick på k.o på Olympia”

Min förvåning över denna artikel var att Anundsjö IF verkligen lyckats slå FV en gång. När jag bearbetat texten slog det mig att detta var den utlösande faktorn till det hat som finns till just FV. Troligen var det så att ortsborna i Bredbyn hade läst fel och glömt punkten mellan K och O så trodde de att FV- spelarna hade gått på en KO istället för en Knock Out på Olympia. Skulle jag det ha varit så att FV- spelarna verkligen hade gått på en kossa hade jag förstått Bredbyborna aggressioner eftersom kor är något av ett heligt djur där uppe. Eftersom detta bara var ett misstag tycker jag att Anundsjö kan sluta hysa agg mot stadslaga och börja spela fotboll igen…

Med dessa ord vill jag avsluta denna krönika och önska alla lag i Ö-viks kommun en härlig fotbollshöst och ett stort lycka till i seriespelet.