Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Dårar och bönder

Av Jonas Nordin

Jaha! Då var det min tur att skriva ner mina tankar…ska väl börja med att presentera mej kanske. Jonas Nordin heter jag, är 23 år. Jag härstammar från stora residensstaden Härnösand men är trots detta rätt ödmjuk.

Flyttade till Umeå förra hösten och tanken var att söka upp något div 3 lag där. Innan tanken var verklighet, turligt nog, fick jag ett samtal från FV om att komma och träna. Det var tydligen 2 st som åkte från Umeå, Backman och Matte Norberg. Enligt obekräftade uppgifter från ”Vallabladet” innan säsongen, värvades ju jag enbart för att underlätta för dessa  i bilkörningen. Har inte forskat vidare i dessa uppgifter eftersom jag fann dom en aning läskig men jag tror Backis och Matte är rätt nöjd med min körning än så länge.
I alla fall! Utan den minsta tvekan följde jag med och tränade.

Klart man funderade lite över hur dom här öviksborna egentligen var. Har ju mött en hel del lag från Nolaskogs genom åren och det har ju aldrig varit sådär jättemuntra matcher. Det har ju alltid funnits en viss mentalitet i dessa lag som är svår att sätta fingrarna på. Dårar och bönder har väl sällan använts så mycket i ett omklädningsrum efter en borta match i Ö-vik. Kan fortfarande inte efter en halvsäsong i ö-vik riktigt komma på vad det är. Möjligtvis kan det vara dom hårda bortamatcherna mot Anundsjö som sitter fast som ”Karlssons” i hjärnan. Gubbarna på den läktaren sätter man sej inte bredvid efter en utvisning. Att människor kan vara så enögd är riktigt fascinerande och…rätt härligt måste erkännas. Jag tror att denna enögdhet tillsammans med en otrolig stolthet finns gömd i hela Ö-vik. Om man nu t ex ska dra in hockeyn i det hela så behöver man inte åka till Kempis många gånger för att hålla med? 
Jag kan tänka mej att denna mentalitet är EN förklaring till att Ö-vik får behålla fotbollsspelare och har kunnat utveckla lagen. FV gjorde ju en vandring från sexan till tvåan som är rätt imponerande och Hägglunds spelade i femman för några år sedan och är nu ett topplag i trean. Nu jämför jag lite med Härnösand som tappar allt ( i stort sett ) som är något att ha. Nu kan det ju inte bara bero på det. Ö-vik är ju också naturligtvis en större stad med universitetsmöjligheter i närheten. Bollat med spelare till och från Umeå har man ju gjort ett tag. Jag hoppas att Övikslagen nu kanske är på väg att sätta  Ångermanland på fotbollskartan

Nu är det så att trots dårar och bönder så när man väl börjat spela med FV, så är det ett suveränt gäng. Jag trivdes riktigt, riktigt bra redan från början. Vårsäsongen var fantastisk och har nu gjort att vi kan se fram emot resterande. Vi jobbar på!


Tack för mig!