Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Vad hände? Vad har vi gjort?

Av Andreas Quist, ass. tränare

Först och främst så tänker jag tillbaka på det som satte pricken över i:et; kvalmatcherna mot Väsby.
Jag är så fruktansvärt imponerad av grabbarna. Vi ligger alltså under med 0-3 och är fullständigt utspelade i första halvlek mot Väsby, i den avgörande kvalmatchen om vilket lag som skall gå upp i Superettan.


I andra kommer vi ut och grabbarna uppträder på ett sätt som egentligen inte kan hända. Vi spelar ut Väsby och gör två mål. Precis vad som räcker för att ta steget upp i Superettan.
Jag har fått frågan: - Vad sa vi i omklädningsrummet i halvtid.
Oavsett vad som sas i omklädningsrummet så är det ju ändå grabbarna som skall göra det på planen. Och klarar de inte av det spelar det ingen roll om vad som sägs i ett sådant läge. Nu visade det sig att grabbarna hade ”skallarna” för att klara av en sådan situation, och det är imponerande. Givetvis är detta också en otroligt viktig erfarenhet att ta med sig i framtiden. Den erfarenheten kommer dom att behöva nästa säsong och fortsättningsvis i sina karriärer.

Och jag tycker inte att det är en tillfällighet. Vi har byggt upp detta under hela året.
Innan säsongen satte vi oss ner och pratade om vår målsättning. Och vi kom överens om att ta den gamla klyschan ”en match i taget” som vår målsättning.
Och med facit i hand så var det den absolut bästa målsättningen vi kunnat sätta upp. Alla inblandade i laget var stenhård med att det var det som gällde. Alla runt om oss, media och övrigt intresserade försökte få oss att titta på tabellen och serieseger ju längre säsongen gick, men vi vek inte en tum och sa hela tiden att det var ”en match i taget” som gällde.

Vi har aldrig fallit ifrån och haft någon direkt formsvacka under säsongen. Visst vi har tre förluster, men efter varje förlust har vi kommit igen och vunnit. Det är inte att ha en formsvacka. Att gå igenom en serie obesegrad är näst intill omöjligt oavsett vilket lag eller serie det handlar om.

Det är också en otrolig styrka att vara bäst när det gäller något vilket vi även visat ett antal gånger under denna säsong. Vi har vunnit två seriefinaler mot Östersund och även vunnit den avgörande matchen för seriesegern mot Skellefteå när Östersund vek ner sig på hemmaplan.
Ta ett lag som Väsby som är ett otroligt bra fotbollslag, och som verkligen hade oss på gaffeln. Men i slutändan var det vi som stod som segrare. Det är styrka. Och det är grabbarna som gör det.

Vi har pratat och ältat om och om igen om professionalism, hur man som fotbollsspelare måste uppträda och tänka i olika situationer. De mentala bitarna som är helt avgörande när det börjar brännas. Att hålla huvudet kallt och agera på rätt sätt,  på och vid sidan av planen. 
Att kunna värdera situationer och händelser under en match och sedan ta rätt beslut.
Det är inget man lär sig på en kafferast, det har också med erfarenhet att göra. Men en sak är säker och det är att grabbarna har börjat tänka i de rätta banorna. Vissa har redan gjort det och andra är på väg, att ta steget från att vara fotbollsspelare på amatörnivå till fotbollsspelare på elitnivå.
Jag tror att detta snack är en bidragande orsak till att det gått som det gått. Kvittot har vi nu.

Vi har aldrig drabbats av panik i laget, vi har litat på vår kapacitet och haft ”flytet” genom säsongen.

När det gäller skador så har vi haft oerhört tur med att inte haft skador på nyckelspelare. De gånger vi haft skador har rehabiliteringstiderna varit förhållandevis korta. Detta är också en viktig bit för att man skall kunna lyckas.

Under året har vi haft en idé om hur vi skall spela. Denna idé har vi genomgående använt oss av genom hela seriespelet och även i kvalmatcherna. Detta är också en styrka att kunna spela det grundspel man har oavsett motståndare, och det ger en kontinuitet som gör att tryggheten i spelet finns där.

Kollar man på spelarna så har vi 9-10 spelare som varit ordinarie i stort sett hela säsongen. Endast avstängningar och skador har gjort att de inte har spelat.
Dessa spelare har haft en hög och jämt nivå genom hela serien och detta har också bidragit till den kontinuitet och trygghet vi haft.
Nu skall man komma ihåg att det inte är dåliga spelare som suttit på bänken eller på läktaren. Det är snarare tvärt om. Dessa spelare måste ha ett ”järnpsyke” för att klara av detta.
Att träningsvecka efter träningsvecka prestera 110% och sedan hamna på bänken när matcherna kommer.
Att få 10-20 minuters speltid och där visa att man skall ha en plats i laget för nästkommande match.

Utan dessa spelare har vi inte nått vi är nu. Och det är en bit man måste klara av för att nå dit man vill komma.
Med tanke på hur vi presterat under säsongen är det ju också obefogat ifrågasätta varför vi inte gjort några större förändringar. Man måste komma ihåg att vi varit ett topplag i tvåan som tagit steget upp till eliten och superettan. Nu tillhör vi ju faktiskt de 30 bästa lagen i Sverige…

Till sist vill jag bara återknyta till rubriken.
Vad har vi satt igång? Jag har tagit del av det material som förklarar vad det innebär för en klubb att vara med i den absoluta toppen av toppfotboll i Sverige, och jag måste säga att FV ledningen med Jerry Häggström i spetsen har det dom gör ett tag framöver…

Jag hoppas och tror också att vårt avancemang till Superettan också blir ett avstamp för både Ångermanlandsfotbollen och Öviksfotbollen att krypa upp från det svarta hål som vi på denna breddgrad funnits i under ett antal årtionden. Detta gäller både sportsligt och men kanske framför allt resursmässigt…