Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Den svenska nationalsporten

Av Mattias Norberg

I slutet av februari fick jag möjligheten att uppleva något stort, och jag är glad att jag tog chansen. Under två dagar drog den fram som en stormvind genom Umeå och trollband oss umebor med sin magi.

Stämningen var enorm och luften nästan vibrerade av spänning. Orkestrar spelade, flaggorna vajade, picadorerna… Helgen jag talar om är den när längdskidåkningens världscupcirkus gjorde anhalt i Umeå för att bjuda oss på två tävlingar i absolut världsklass. Ca 15000 åskådare följde åkarna, såväl utefter spåret som inne på stadion, och uppförsbackarna påminde ett tag om de TV-bilder man kan se från cykeltävlingen Tour de France, där publiken i princip hänger ut över banan.

Två helger senare var det så dags för nästa skidfest – Vasaloppet. Den här gången fick undertecknad dock följa loppet från TV-soffan och till mitt stora förtret drogs repet efter endast halva loppet, en träningsmatch kallade nämligen. Den del av loppet jag ändå hann se var fantastisk och jag vill här i denna krönika slå ett slag för nationalsporten nummer ett – längdskidor. Här kan vi verkligen tala om en genuin svensk folkidrott med en hängiven och mycket skötsam publik som gör sitt för att heja fram alla åkare som passerar. Lägg därtill Jacob Hård och Anders Blomquist i kommentatorshytten och vi har ett evenemang som slår ut det mesta.

I mina ögon har fotbollen mycket att lära från längdskidåkningen. Den vilja som åkarna uppvisar när de, gång efter annan, tar sig an uppförsbackarna fast kroppen säger emot, är enorm. Disciplinen de har när de bedriver sin individuella träning går inte heller av för hackor, eftersom de vet att ingen annan kommer att göra jobbet åt dem. År efter år uppvisar de en träningsmängd som ligger runt 700-800 timmar, vilket är mycket imponerande. Tänk att få mönstra en offensiv 4-3-3-uppställning med skidåkare, där vi har Mathias Fredriksson, Jaak Mae och René Sommerfeldt på mitten och alltid iskalle Axel Teichmann som mittback. Som irrationell joker på topp sätter vi ingen mindre än Maurilio de Zolt och bredvid honom Thomas Alsgaard som targetplayer. Vilket lag!!

Läste häromdagen i kvällspressen att HV 71 har en andlig ledare i sin fystränare, tillika pastor, som har infört sportbibeln i laget. Coolt, det ska jag se till att vi gör i FV också! Sportbibeln är en bibel som dels innehåller Nya Testamentet, dels ett antal intervjuer med kristna och icke kristna idrottsprofiler som gärna läser bibeln och där tipsar om paralleller man kan dra till idrotten. För många av dem är bibeln en ständig följeslagare och kraftkälla i såväl med- som motgång. Som jag skrev i fjolårets krönika (Klicka här för att komma till fjolårets krönika) kan man hitta många kopplingar mellan det som står i bibeln och idrottsutövande, och jag är övertygad om att både kyrkan och idrotten har mycket att lära av varandra.

Slutligen:

Jag hatar lårkakor!

Det spelas för lite jazz i omklädningsrummet!

Fråga till tv3: När blev Top Model viktigare än Champions League?