Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
”Juniorjävel!”

Av Daniel Theorin

Då har turen, att skriva sin krönika, kommit till en av de tio (!) nya förvärven i årets upplaga av Friska Viljor FC, nämligen till mig, Daniel Theorin.

Jag kom inför denna säsong från FV:s fjolårs kollega i division 2 Norrland, IFK Timrå. Vad som hittills har varit som en ”röd tråd” genom min karriär på A-lags nivå är att jag alltid varit yngst i de lag jag representerat.
Jag gjorde min A-lags debut i IF Älgarna som 15-åring i division 3, därefter flyttade jag till Sundsvall för att gå fotbollsgymnasiet. Där blev min klubbadress GIF Sundsvall. Efter en hel del kämpande i junior- och reservlag så fick jag till slut chansen att träna med A-truppen som 18-åring och blev därmed yngst i laget. Efter en liten sejour i division 2 laget Selånger IF, där jag också var yngst i laget, skrev jag på för IFK Timrå som 19-åring. Även där tillhörde jag de yngre lirarna i laget. Likaså har jag minst år på nacken i min nya klubb Friska Viljor FC.

Man har ju blivit bespottad en hel del för att man är yngst i laget, har alltid varit en ”lill-Theo” eller en ”juniorjävel”. Som tur är sägs det oftast med glimten i ögat…oftast…
En klyscha som jag tycker slits alltför mycket då det gäller yngre spelare är ”orutin”. Jag kommer ihåg att vi diskuterade just detta en hel del med ledarna på fotbollsgymnasiet och kom fram till att rutin inte nödvändigtvis behöver ha någonting med ålder att göra. Eftersom rutin handlar om hur snabbt man tar lärdom av olika situationer som uppstår på fotbollsplanen. För somliga tar det 1 år, för andra kan det ta 15 år.
Ett konkret exempel är om en spelare som är 18 år kontra en spelare som är 32½ år gör ett likadant misstag ute på planen. I detta fall att spela bollen direkt i gapet på en motståndare i ett pressat läge så att motståndarlaget gör mål. Då kan man ge sig fasen på att man får höra kommentarer som rör orutin om den yngre spelaren, medan man om den äldre spelaren får höra ”det är sånt som händer alla”.

Jag har hört att det viskats just om orutin i årets Friska Viljor FC, vad det gäller spel högre upp i seriesystemet. Men alla situationer som man upplevt i tidigare matcher kommer att uppstå i år också, dock i ett högre tempo. Vidare så kommer vi att straffas mycket hårdare i Superettan, jämfört med division 2, när vi slarvar i passningsspelet. Det är därför bra att vi matchar mycket, och mot bra motstånd, så här på försäsongen så att vi hinner växa in i ”Superetta-kostymen”.

Jag tror personligen att vi kommer att överraska många lag i serien i år. Sedan att
nykomlingar allt som oftast är tippade att åka ur serien gör det ännu roligare överraska och visa alla s k ”experter” att de har fel.
Återstår att se om det finns tillräckligt mycket rutin i årets upplaga av Friska Viljor FC för att klara sig kvar i Superettan. Notera då att ”klara sig kvar” i Superettan innebär plats nummer
3 – 13 i tabellen…

Vi ses på Skyttis!
/ Theo #12