Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
”Kollektivet på Valhallavägen”

Av Petter Jacobsson

Våren är här och det blomstrar av livslust i kollektivet på Valhallavägen. Vadå kollektiv? Jo, det är så här att jag, Cable Guy och Farbrorn har suddat ut våra personligheter och pratar numera bara i ”VI” termer.

Alla måste kunna enas innan viktiga beslut tas till exempel vem som har mat hemma så att det räcker till de andra.
En vanlig dag på Valhallavägen börjar med att Farbrorns väckarklocka ringer i sjuhugget eller till och med ännu tidigare. Han studsar sedan tämligen obehindrat upp ur sängen och hoppar i sin djupblåa fleece morgonrock och tassar vidare mot sovrumsdörren.
Jag ligger fortfarande kvar i en obeskrivligt härlig dimma men lyckas på något sätt kväka till och fråga om han kan väcka mig om en halvtimme…. Under denna halvtimme har farbrorn hunnit  brygga en kanna kaffe samt uppdaterat sitt behov av nyheter från hela världen via P1 och morgon TV:n. Han är grymt allmänbildad min sambo!!
Efter denna halvtimme stegar Farbrorn in i sovrummet och säger: ”Nu måste du kliva upp pöjk” varvid jag efter en viss tvekan släpar mig in på toaletten för uppfräschning. Väl ute från väntar avnjutning av frukost och bläddrande i tidningen.
Efter denna vanligt återkommande procedur väntar antingen hemmastudier eller en trevlig bussresa till Umeå och insupande av kunskap vid universitetet. Har man tur kan man få se nån ren där sugandes på en kopp java tämligen bekymrad över det bistra livet som student.
Ofta hinner man bara komma hem innan det är dags att ikläda sin blekvita kropp fotbollsmundering och snubbla iväg på träning. Detta mönster har inte rubbats speciellt många gånger under mina första 100 dagar som Öviksbo.

Det kanske inte verkar som det händer så mycket nytt på Valhallavägen men det gör det definitivt.
För ungefär två månader sedan frågade jag Cable Guy var man skulle klippa sig varvid han förtroendeingivande hänvisade mig till ett ”grymt” bra ställe. Resultatet blev dock inte som jag tänkt mig utan jag blev förvandlad till Slim Shady och utskrattad av min sambo Erica vid hemkomsten till Östersund senare denna vecka.

Hon trollade dock bort min ananasfrisyr och den kom inte att återuppstå förrän Erik för någon vecka sedan dök upp med den säregna Slim Shady looken. Jag och Farbrorn tog med den sistnämnde på ett besök på vårt stammis lunchställe Joker häromveckan och väl där sa kocken: ”Inte spelar väl han med er?” tungt Slim ;).

Påsken har passerat och så även påskkärringarna. På Valhallavägen var det främst min sambo som efter plingandet på dörren godhjärtat öppnade och sträckte fram sin härliga bridgeblandning. Utanför stod tre påskkärringar som för övrigt inte va speciellt utsmyckade. Farbrorn hann knappt sträcka fram påsen förrän tre ivriga händer va nere i påsen och grävde då tröt farbrorns tålamod och hann frågade om det verkligen va så här man gjorde. Därefter sa den ene att man skulle säga snälla varvid den andre sa ge mig rååå och den tredje sa jag fick bara två hann fick tre. Efter denna kommentar försvann påsen med påskkärringarna och Farbrorn stängde dörren utmattad och mycket chockerad. Ja tydligen har påskkärringarna blivit modernare och hotfullare nuförtiden.

På väg från en träning i Husum fick ”Balkanligan” punktering med Kyrkans bil. Detta innebar dock inga större problem då Granholm manövrerades dit och bytte däcket med hjälp av sina däckbytarhandskar. Träningen flyter på som vanligt och en del roliga incidenter inträffar nyligen sade den kloke Safarijägarn att: ”Det är mera matchlikt att spela 11 mot 11 än att genomföra olika uppspelsövningar.”  Detta kom att slå ner som en bomb i övriga spelartruppen för det hade aldrig någon ens beaktat.

På söndag är det seriepremiär mot Gefle IF ska bli roligt att det äntligen rullar igång! Synd bara att Supporterbussen med reseledare Sten Grundberg fick ställas in. Annat var det 1958 då ynglingen Sten lotsade en stor supporterskara via riksväg 13 till Stockholm och VM-finalen i fotboll. Hoppas att Sten är på plats på söndag så att det återigen blir en BORTAVINST!!