Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Pladder från Danne Ö..

Av Daniel Östman

En timme tidigare hade samma kille som förslag till Erik att han borde ansöka till Kyrkans manskör...  Varför Erik ska göra det är oklart… eller???

 

0-0 hemma mot Gefle. Bra jobbat grabbar! När man satt där på läktaren och såg matchen var det som vanligt till en början, och då menar jag inte spelet ute på planen. Det jag syftar på är alla som klagar och tycks veta allt om hur vi ska göra för att sparka in bollen i motståndarnas mål. Såklart att de gör så, de vill ju att FV ska vinna!
Det roliga är att detta negativa tjatande avtog oerhört ju längre matchen led. På slutet fanns det bara åsikter om att vi inte fick in bollen i målet (iofs ganska viktigt…), men jag hörde även positiva kommentarer som: ”-Bästa FV presterat i år” och ”-Den där Strömberg blir bara bättre och bättre”.
En timme tidigare hade samma kille som förslag till Erik att han borde ansöka till Kyrkans manskör...  Varför han ska göra det är oklart… eller???
Tidigare matcher har några av spelarna i laget fått lite roliga smeknamn från publiken, t.ex. har jag kallats för ”Kamelen” pga av att jag är så långsam. Erik Strömberg tilldelades det smickrande namnet ”Tjong-August” och Danne Johansson för ”Koffertbärare” pga att han i framtiden tydligen inte har någonting att göra i Allsvenskan… 

Mycket bra kämpainsats nu senast mot Gefle, och med lite flyt hade vi vunnit. Gefle hade också chanser men när deras tunga forward fick utgå i halvtid tappade de mycket. Mackan tog för sig på mitten och Ibbe hittade fina ytor framför Gefles backlinje.

Gefle spelade fantastiskt säkert, inte ett enda pass i sidled eller bakåt. Tyvärr inte alltid så kul att se men ligger man tvåa i serien så ska man inte klaga på detta! De har ett otroligt försvar också.

Nu väntar Öster borta i en s.k. hängmatch, detta pga Östers spel i UEFA-cupen. Sist på Skyttis IP blev det 2-0 för Öster, en match där vi hängde med bra i början, 0-0 i paus. Jag tror och hoppas att vi kan vinna på onsdag, Danne borde nog göra nåt mål. Han gjorde ju inget sist och dessutom har en gammal Djurgårdare passerat honom i skytteligan, det tycker han inte om…

Snart börjar Premier League och som vanligt har jag förhoppningar på mitt Liverpool. Ny tränare och 2 nya spelare, Cissé kom från Auxerre och backen Josemi från spanska Malaga. Chelsea bör gå bra i år, de har verkligen många klasspelare! Arsenal och Man Utd är väl med i toppen som vanligt och jag tror även på Newcastle om nu Kluivert börjar leverera. Frågan är också om Shearer fortfarande är motiverad…

Min egen delaktighet i år har ju varit begränsad, detta beror på att jag har en högerfot som tycks vara gjord av glas. Den har gått av, gått av igen, läkt dåligt och nu slutligen så ska det bli operation. Så vill ni se mig spela fotboll igen får ni bege er ut i kylan i mitten på november… Förhoppningsvis då på Skyttis nya konstgräs! Bra jobbat fotbolls-Övik!

 

Hörs Hej!