Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Krönikor

 Fler krönikor

OBS! Det som skrivs i krönikorna behöver ej spegla Friska Viljor FC:s syn, utan det är krönikörens egna ord och uppfattningar!

 

Friska Viljor är på rätt väg

- trots spelarflykten

 

Friska Viljor FC styrelse ligger inte på latsidan.

Ordföranden P-O Östman och nye sportchefen, Josip Pavic, ser till att det händer det mycket positivt. Trots att många spelare lämnar klubben.

Vi börjar med ledarsidan. Den nya konstellationen ser onekligen spännande ut.

Pavic hoppade av jobbet som huvudtränare i A-laget – blir nu istället en stor resurs som sportchef efter Andreas Fahlgren.

Efterträdaren till Josip Pavic är inte heller någon dununge. Pero  Kapcevic är namnet. Välbekant inom Friska Viljor.

- Vi är glada att kunna presentera Pero som huvudtränare. En välutbildad kille, hungrig och en gammal Friska Viljor-spelare, säger Josip Pavic.

Pero känner för klubben och har rätt karaktär för att passa in i gruppen. Han kommer att kunna utveckla spelare, så den dagen de får chansen högre upp i seriesystemet är dom utbildade och förberedda för uppgiften.

- Pero kommer att jobba i två år och det tar tid att forma ett lag efter sin spelidé. Vi har ingen press på honom utan han kommer att få arbeta i lugn och ro, säger Pavic.

 

Utbildning i Tyskland

Pero Kapsevic befinner sig just nu i tyska Frankfurt för vidareutbildning i sitt tränarjobb.

Jag (undertecknad) fick kontakt med Pero i måndags, strax innan avresan till Frankfurt. Han verkade mycket förväntansfull både vad gäller vistelsen (15 dagar) i Tyskland och den nya uppgiften i Friska Viljor FC. Han kommer att följa bundesligalaget Eintracht Frankfurt på nära håll, vilket är sista delen i hans UEFA Pro utbildning.

- Jag håller också på med att skriva en bok om Stuttgarts hela organisation, berättar Pero.

Pero har skrivit på ett kontrakt med Friska Viljor FC, med möjlighet till en förlängning ett tredje år.

Han har även haft kontakt med andra klubbar, högre upp och i samma serie – men även utländska klubbar.

- Jag och min familj trivs bra i Örnsköldsvik, och jag trivs även med heltidsjobbet i Mellansel, säger Pero.

Pero Kapcevic spelade sin sista match i FV-tröjan säsongen 2011, och var de assisterande tränare till Tommie Andersson.

 

Tror på FV

Pero tror på Friska Viljor FC.

- Jag känner grabbarna i styrelsen och litar på dom. Jag tror att det kan bli succé, eftersom det finns stor utvecklingspotential bland spelarna i U17- och U19.

Målsättningen är att under denna tvåårsperiod ta sig tillbaka till div. 2.

A-lagstruppen är ännu inte spikad och tanken är att spelare skall testas i december.

- Jag vill i första hand jobba med laget i tolv (12) veckor, därefter kan jag ge ett besked om vad vi står.

Viktige mittfältaren, Toby Davis, har nu spelat två säsonger med Friska Viljor FC och har förlängt med ytterligare två år.

Det jobbas vidare med att hitta nya spelare. Mittbacken, tidigare lagkaptenen hos Anundsjö IF, Anders Dahlbäck, kan vara ett tänkbart namn att förstärka backlinjen. Anders spelade senast med div. 3-kollegan Gottne IF.

 

Fyra ordinarie lämnar FV

Men, det är är inte bara ljusa moln på FV-himlen. Fyra ordinarie spelare lämnar Friska Viljor FC:

Målvakten Andrew Mills flyttar till Jämtland och nya div. 2-laget IFK Östersund.

Yttermittfältaren Herman Johansson har skrivit på för div. 2-laget Anundsjö IF.

Veteranen/mittfältaren Johan Vestin flyttar sina tjänster till div. 3-kollegan Gottne IF.

… och det senaste tuffa beskedet – målkungen Rasmus Engström till div. 3-kollegan Sollefteå GIF!

Rasmus, 20 år, kommer givetvis att lämna stora spår efter sig. Under de tre säsonger han lirat i FV-tröjan har han gjort 37 mål på 48 matcher. Och i år i div. 2 Norrland grejade han 8 fullträffar på 14 matcher. En sån kille ersätter man inte bara så där.

”Jag behöver ett miljöombyte”, motiverar Rasmus Engström sitt beslut.

Och inte nog med detta. Det ryktas även att mittfältaren Niclas Håkansson uppvaktas av div. 2-klubbarna Härnösands FF och Anundsjö IF.

 

Många derbyn

Säsongen 2017 blir mycket intressant, med derbymatcher i div. 3 på menyn – nykomlingarna KB 65 FF, Gottne IF, och Björna IF. Det blir något att se fram emot.

När vi kommer en bit in i december vet vi vilken A-trupp som finns till förfogande för nye huvudtränaren Pero Kapcevic.

En del nya ansiktet lär nog dyka upp i Friska Viljor FC A-trupp.

Och så finns ju U17-laget och U19-laget med sina många talanger.

Trots alla spelaravhopp finns chansen att vistelsen i div. 3 bara blir ett år.

Till sist en from önskan: att Friska Viljor kan prestera en stabil fyrbackslinje. Det var lite si och så med den saken under div. 2-säsongen. Ett lag skall ju byggas bakifrån – målvakt, backlinje, mittfält, och forwards.

Håller man tätt bakåt, kommer det alltid något gott framåt. Så är den enkla matematiken.

Vi hörs.

 

ANDERS ”MYGGAN” NORDIN

 

 

Fakta om Pero Kapcevic:

Ålder:                                                      38 år.

Född:                                                                             Prozor-Rama i Bosnien (Bosnien och Hercegovina).

Moderklubb:                                          HNK Rama.

Klubbar som aktiv:                                NK Dinamo Predavac (Kroatien), NK Bjelovar (Kroatien), NK Siroki                                                                             Brijeg (Bosnien), NK Grude (Bosnien), HSK Zrinjski Mostar                                                                                                  (Kroatien), NK Iskra Bugojno, alla lag från Bosniska  högsta och näst                                                                                  högsta ligan, Anundsjö IF (2004-2009), Sidensjö IK (2010-2011),                                                                                          Friska Viljor FC (2011).

Klubbar som tränare:      Anundsjö IF (assisterande tränare 2008), Friska Viljor FC                                                                                                                            (assisterande tränare 2009), Husums IF (huvudtränare 2013-2014).

 

 

 

 

 

 
Tåget har gått..

Av Andreas Quist, ass. tränare

Så har tåget gått.. Och vi hann aldrig riktigt med. Men jag kan lova att vi gjorde allt som vi kunde för att hänga på.
Men tyvärr så räckte vi inte ända fram.

Räckte inte ända fram. Om sanningen skall fram så var vi egentligen aldrig riktigt nära när det skulle avgöras. Vi ville, men huvudena sa nej.
De senaste veckorna har jag fått höra att vi skulle gjort si eller så. Spela på det här sättet och ställa upp med de här spelarna osv.
Visst har vi kunnat göra saker annorlunda, men vi gjorde det vi trodde på för den specifika stunden. Med facit i hand är det enkelt att säga vad man skulle ha gjort innan. Så kommer det alltid att vara.

Sanningen är den att vi inte räckte till.

Då frågar man sig varför vi inte räckte till.
Ja, för det första kom de spelare som vi trodde på mycket, aldrig upp i den kvalité som vi hade hoppats på att de skulle göra under resans gång. Redan innan säsongen visste vi att dessa spelare måste utvecklas och spela på sin absoluta toppnivå för att vi skulle lyckas i Superettan.
Vi hade superettans ”tunnaste” trupp sett till erfarenhet från högre nivåer. Endast två spelare hade tidigare erfarenhet från spel i Superettan. Resterande spelare har endera varit med vår vandring i seriesystemet sedan div 4 eller för de övriga som tillkom inför säsongen så var div 2 det högsta man nått.
Att spelarna har utvecklats under säsongen råder det inga tvivel om, och den erfarenhet man skaffat sig under året kommer man att ha stor nytta av oavsett vart och på vilken nivå man spelar på i framtiden.

Jag är ändå imponerad av hur killarna genomfört denna säsong med tanke på de förutsättningar som funnits.

Det finns saker som hänt och uppstått under säsongen som jag inte tänker ta upp här, saker som klubben måste lösa internt om man vill ha tillbaka FV i eliten. Just nu arbetas det på en plan för att göra det också.

Det finns saker vi aldrig kan få ifråga om förutsättningar beroende på ekonomiska och geografiska skäl. Att alla spelare skulle vara fotbollsspelare på heltid är ju en dröm både för spelaren själv men också för en tränare. Men i den verklighet vi lever i är det omöjlighet.
Men det finns massor med förutsättningar som definitivt inte är omöjliga att ordna med enkla medel.

Men vissa saker tar jag ändå upp eftersom de ändå är allmänt kända.
På grund av att ombyggnationen av Skyttis, till konstgräs, har hållit på under nästan hela säsongen, har träningsmöjligheterna i år, har varit det absolut sämsta tänkbara någonsin för en fotbollsklubb i denna region. T om ett div 6 lag kan jag lova har bättre förutsättningar.

Vi har under året avverkat 11 olika planer för träning.
Många av våra pass har förlagts på planer som legat 3 mil utanför Övik.
Till saken hör att de flesta av spelarna har heltidsjobb eller studier och måste stressa ihjäl sig för att hinna i tid till träningarna. Vissa spelare pendlar mellan Umeå och Övik (10 mil enkel väg), och måste sedan ta sig ytterligare 3 mil enkel väg in i landet för att ta sig till träning. 26 mil för att träna….
Då förstår man att fokuseringen när man kommer till träningen inte är den allra bästa.
Det blir enormt slitsamt att alltid dra träningsutrustning fram och tillbaka träning efter träning. Att inte ha en fast punkt, ett eget omklädningsrum där man kan lämna allt, och i lugn och ro sitta och surra efter träning istället för att jäkta ut för att nästa lag skall in och byta om.

Kvalitén på planerna har ju inte varit de allra bästa heller. Att försöka genomföra en bra träning där vi t ex vill komma åt fokus på tempo i passningsspelet har varit i princip omöjligt, när bollen studsar omkring som en studsboll. Kvalité och utveckling går helt enkelt inte att komma åt.

Övervägande matcherna har spelats på Domsjö IP som många känner till inte är vår hemmaplan. Detta är ju inte heller en ultimat lösning.
Tilläggas bör att gräsplanen på Domsjö IP tillhör kategorin ”sämst”!!!..
Jag vill ändå ge vaktmästarna på Domsjö IP en eloge för att dom gjort de som stått i deras makt för att få planen så bra som möjligt under tiden vi varit där.
Men tyvärr är planen så dålig i grunden att man skulle behöva lägga om den.
Det har varit pinsamt varje gång ett motståndarlag kommit på besök och sett planen.
Vad Bosse Johanssons kommentar om planen var, när IFK Göteborg var upp och mötte oss i Svenska Cupen säger väl allt:
– Har vi vetat att planen varit så dålig har vi aldrig kommit hit och spelat.

I takt med att vi spelat dåligt har publiken också droppat av. Detta har gjort att ekonomin inte landat så som man budgeterade med innan säsongen startade.

Det har gjort att vissa omprioriteringar gjorts i klubben.
En sådan prioritering har varit resorna till bortamatcherna.
Istället för flyg har vi till vissa matcher fått åka buss. Och som de flesta känner till ligger ju Övik till så geografiskt att bussresorna blivit ganska långa.
Att åka från Övik på morgonen, sitta i buss hela dagen och spela match för att sedan åka hem igen.
Det är ju att ge motståndarna ett försprång redan innan matchstart.

De gånger vi åkt flyg så har vi först fått åka 10 mil till Umeå för att sedan flyga därifrån, eftersom det inte gått flyg från Övik som passar.

Ultimata lösningen har vi haft en gång, och det har varit chartrat flyg.

Tränar man som vi gjort från november till oktober mellan 5-8 pass i veckan plus matcher, så blir dessa förutsättningar som jag tagit upp otroligt slitsamma om det inte fungerar.


De saker jag tagit upp är inte ett sätt för mig att hitta bortförklaringar till resultatet, utan jag ställer mig bara frågan:
– Om vi nu var med in till näst sista omgången innan det var klart att vi åkte ur, hur hade det gått om förutsättningarna varit optimala?

Att vi nästa år spelar i tvåan är ju ett faktum. Att vi inte lyckas hålla oss kvar är ju tråkigt.
Men allt är inte nattsvart för det.
Det finns krafter som vi ha ett elitlag i Övik, och som är villiga att arbeta för att det skall lyckas.
Och årets säsong har bidragit mycket till en fortsatt satsning.
Erfarenheten som FV:s organisation och spelare dragit på sig under året i superettan, är ovärderlig för framtiden, om man utnyttjar de till att förändra och förbättra. Nästa gång kommer man förberedd.
Vi har lyckats få en konstgräsplan vilket möjliggör att ett elitlag kan finnas i Övik. Nu gäller det att arbeta vidare och förbättra förhållandena för vinterträningen.
Trots att vi inte kunnat locka folk till matcherna så har fotbollsintresset i Övik höjds avsevärt. Det märks också bland företagen som i år har ställt upp på ett enastående sätt.

FV kommer tillbaka – var så säkra..

Vi har nu en match kvar hemma mot Enköping, och jag kan lova att vi skall göra allt som står i vår makt för att avsluta snyggt.
Även fast säsongen varit tung vill vi definitivt falla med FV flaggan i topp..