Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC


 Matchrapport  Tillbaka

Div II Norrland
2005-09-04 15:00 - Skyttis IP, Örnsköldsvik

Friska Viljor FC - Östersunds FK   


Friska Viljor FC strävar vidare i fotbollens norrlandstvåa. I helgen väntar ännu en tuff hemmamatch - mot serietrean Östersunds FK (söndag, start kl. 15:00).
Friska Viljor har ju haft det minst sagt motigt den senaste tiden med fyra raka förluster (0-2 Anundsjö borta, 0-1 Sandviken hemma, 1-2 Robertsfors borta och 0-4 Umeå hemma).

-Mycket av problemet just nu sitter i killarnas skallar, säger FV-tränaren Janne Westerlund. Vi vet att vi kan prestera bra fotboll i våra bästa stunder, men är på tok för tunna framåt när det bränner till.
Men FV har definitivt inte gett upp på något vis, det är trots allt sex matcher kvar och 18 poäng att spela om.
-Vi har definitivt inte kastat yxan i sjön. Det är sex matcher kvar och 18 poäng att spela om, understryker Janne Westerlund.

Årets hemmafacit, med tre segrar av åtta möjliga, är inte speciellt lysande. Kiruna, Robertsfors, Anundsjö, Sandviken och Umeå har besegrat "Viljan" på Skyttis konstgräsplan.
Förhoppningsvis kan den negativa trenden brytas mot Östersund!
-En sån här säsong har hemma- eller bortaplan inte spelat någon roll för oss, menar tränare Westerlund.
Som också konstaterar att det spelmässiga såg riktigt hyggligt ut mot Robertsfors och under första halvtimmen mot Umeå.
Kan ju alltid vara något att ha med sig till matchen mot Östersund.
-Man ska också komma ihåg att Östersund är med och fightas om en kvalplats till Superettan och därför har en hel del press på sig, konstaterar FV-tränaren Janne Westerlund, som i början av 2000-talet gjorde en två och en halvårig tränarsejour hos ÖFK.

Läget i truppen?
-Erik Strömberg och Mattias Norberg saknades senast mot Umeå, nu är de med igen. Däremot är både Maurice Sunguti och Daniel Östman avstängda efter tre gula kort. Robert Östberg är ljumskskadad, så hans medverkan är osäker. Andreas Elfving är fortfarande knäskadad, om det blir något mer spel för honom i höst är ovisst.

* * *

-Säsongen så här långt har varit över förväntan för vår del, lyder tränaren Ulf Kvarnlöfs summering av Östersunds FK:s insats i tvåan detta år.
Ulf tog över tränarsysslan efter Hasse Eskilsson förra året. Tidigare var han spelande tränare hos IFK Östersund, var bl a med i deras matcher mot Friska Viljor för två år sedan.
Nu är det ÖFK som gäller.

-Innan årets säsong var vår målsättning att i bästa fall komma bland de fyra främsta och få spela i nya division 1 nästa år. Några aspirationer på serieseger fanns inte.
ÖFK är dock i högsta grad med och fightas om den åtråvärda platsen. Ligger trea efter 16 omgångar, tre poäng bakom Robertsfors och en efter Umeå.
-Just därför har matchen mot Friska Viljor enormt stor betydelse. Vi satsar på seger förstås. Lyckas vi vinna kan vi också vara med och slåss om den serieseger som innebär kval till Superettan, säger Ulf Kvarnlöf.

Östersund kommer dock till spel utan sina mittbackar Daniel Sunding och Jonas Lundmark - båda avstängda efter tre gula kort.
Borta är även målvakten Jon Persson som skadade handen i samband med en lekfull aktivitet vid en omdiskuterad lagfest efter förra helgens hemmamatch mot Kiruna. Men här har ÖFK en annan fullgod keeper i Jens Bergius, med rötterna i bandymetropolen Edsbyn.
Med från start i backlinjen blir nu nye Craig Dean, engelsmannen som är kompis med självaste David Beckham (de spelade ihop i Manchester United i unga år). En ryggskada satte stopp för Deans tankar på en storstilad karriär, men fotboll på litet lägre nivå har han kunnat fortsätta med. Kommer närmast från finska TP47 i den högsta ligan i Finland, ett lag som han valde att lämna när tränaren fick sparken och det visade sig att nye tränaren inte kunde engelska.
Dean, som spelat i Finland i två år och dessförinnan representerade Cambridge i engelska division 2, hoppade in i andra halvlek mot Kiruna (1-1 efter blekt ÖFK-spel) utan att hinna övertyga så mycket om sin eventuella storhet.

-När vi mötte Friska Viljor i början av juni var de riktigt bra i första halvlek och i ledning med 1-0. Vi spelade i det läget fegt, men lyckades sedan vända till 2-1 i andra. Då orkade inte Friska Viljor riktigt fullfölja. Men helt klart är Friska Viljor ett bättre lag än vad tabellplaceringen visar.
Östersund har haft vissa besvär i sitt bortaspel i år. Man har vunnit två av åtta bortamatcher (1-0 mot Anundsjö, 2-0 mot Hemmingsmark) och spelat fem oavgjorda.
-Vi har inte varit lika effektiva borta som hemma och många av våra poängförluster har känts onödiga, säger Ulf Kvarnlöf.
Han konstaterar också följande:
-I år har vi i första hand satsat på inhemska spelare och därtill fått en del hemvändare. Bl a har ju Petter Jacobsson återvänt efter sitt år i Friska Viljor. Han är en laglojal spelare som varit duktig säsongen igenom, var vår bäste mot Kiruna senast, säger Ulf Kvarnlöf.

* * *

Friska Viljor och Östersunds FK har stött på varandra ganska flitigt de senaste åren. Så här har det gått i deras inbördes division 2-matcher sedan år 2001:
2001: Östersund-FV 3-0, FV-Östersund 1-2.
2002: FV-Östersund 0-3, Östersund-FV 0-0.
2003: Östersund-FV 0-2, FV-Östersund 2-0.
2004:
FV-Östersund (träningsmatch) 4-2.
2005: Östersund-FV 2-1 (Zaman Safari FV-målskytt.
                                                           * * *

Friska Viljors trupp mot Östersunds FK:
Peter Granholm, Mattias Näsman - Erik Strömberg, Fredrik Hägglund, Rickard Löfdahl, Daniel Gelfgren, Patrik Östberg, Robert Östberg - Tom Juma, Mattias Norberg, Zaman Safari, Håkan Östberg, Per Olsson - Martin Sjöblom, Peter Westberg, Gabriel Hållberg.


 

Mer information om Östersunds FK hittar du på deras hemsida via denna länk.