Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
 
 
 

KOMMENTAR


Hemsidan tar hjälp med matchrapporten av en FV-supporter som numera bor i Gävle. Han rapporterar så här från matchen i söndags: 

 

Reflektioner från läktaren på Jernvallen

Friska viljors första match för säsongen ”live” för min del och, OJ, vilket spel bortalaget bjöd publiken på! Spelsystemet och spelarna var inte att känna igen från det lag som jag kommer ihåg från spelet i Superettan. Faktum är att det var bortalaget Friska viljor som bjöd publiken på Jernvallen på en riktig gladfotboll!  Som FV-supporter mitt ibland alla Sandvikare var det en underbar syn. Viljorna rullade boll som på fornstora dar.


Första halvlek startade med ett furiöst tempo från bortalaget. Laget spelade boll och försökte hitta kreativa lösningar för att komma igenom det täta SIF-försvaret. Efter endast sju minuter satte Maurice Sunguti sitt första för dagen efter en elegant framspelning av Håkan Östberg.  SIF kvitterar i den 21:a matchminuten efter slarv i FV-försvaret. I halvtid stod det 1-1 och det var ovisst vilka som skulle gå segrande ur striden. Inom loppet av fem minuter i början av andra halvlek gick FV från 1-1 till en ledning med 1-4 efter tre tjusiga strutar.

På läktarplats började man fundera på vad tränarparet Westerlund/ Naskov hade pratat om under halvtidsvilan. Någon rejäl utskällning lär det knappast ha handlat om, eftersom FV inte var dåliga i 1:a halvlek.
Spridda burop hördes från läktarplats efter tre snabba FV mål.
En äldre herre på läktaren sa: -Hur kunde Friska viljor åka ur superettan när de spelar så här?!?

 

Efter FV´s chocköppning av andra halvlek var det aldrig något snack om vilka som skulle lämna Jernvallen med tre poäng i bagaget. Gabriel Hållberg gjorde i den 65:e minuten ett piggt inhopp, han kämpar för en plats i startelvan och visar Sidensjö-pojken Hållberg upp samma aggressivitet och vilja framöver ser jag inget som stoppar honom från att komplettera Sunguti på topp. Hållberg hade visserligen två frilägen som han missade, pricken över i:et för Hållberg hade varit att få sätta dit sitt första mål i FV-dressen.

Jag fick en liten pratstund med mittfältaren Daniel Östman efter matchen, han kommenterade enligt följande:
-Vår bästa match för säsongen, men jag tycker att vi även spelat bra tidigare matcher.
Tyvärr har motståndarna då haft det där lilla extra flytet och vunnit med uddamålet,
idag var det vår tur med ”stolpe-in”.

Apropå det faktum att FV gjorde två mål via stolpen bakom målvakts-Bergqvist i SIF-buren.

Östman fortsatte: ”Idag vände det för oss och jag hoppas att vi kan spela lika bra i derbyt mot Anundsjö”.
Efter kommentaren bar det iväg till omklädningsrummet där det stora vinstjublet lär ha brutit ut.
De fyrtio milen till Ö-vik kändes nog inte lika långt efter den härliga 2-4-segern på Jernvallen.

FV stod under söndagen på Jernvallen för en mycket habil insats, där ingen föll ur ramen. Extra plus förstås till tvåmålsskytten Maurice Sunguti samt slitvargen och speluppläggaren Tom Juma.
De två kenyanska spelarna har uppenbarligen verkligen funnit sig tillrätta i det svenska spelsystemet. Förmodligen är det så att de passar bättre i en laguppställning som förespråkar en offensiv fotboll. Janne Westerlund bör ha en eloge till sitt taktikupplägg samt hur han coachade och manade på grabbarna under matchen. En eloge till Daniel Östman som med kreativitet visade tränarparet att han även passar som mittfältare. Östman visade att han är ett utmärkt komplement till den något mer defensiva Juma på mitten. 


Speakern på Jernvallen hade ett mindre genomtänkt uttalande i samband med Friska Viljors byte av Maurice Sunguti mot Gabriel Hållberg: -FV gör sitt första byte, ut går nr 12 Maurice Sunguti och in kommer nr 9...eehh...enligt programmet heter han Gabriel Hållberg, men jag tror inte han heter så, vi får korrigera det senare.

Kan man inte ha ett "svenskt" namn även fast man är mörk????

 

Nu blickar vi fram emot ”Ö-viksderbyt” på Skyttis den 29:e juni mellan Friska viljor och Anundsjö.
Spelar FV lika bra som på Jernvallen lär Anundsjö få det hett om öronen.
Tränarparet Westerlund och Naskov lär inte få det svårt att tända grabbarna
för att en gång för alla visa vilket lag som är ”bäst i stan”.

 

 

/Andreas Grundberg

 

Gabbe och Danne jublade efter segern.
     
Robert
Eriksson
     
   
   
 
Maurice
Sunguti

(ut 65)

Martin
Sjöblom

(ut 75)
 

Matchstatistik

Publiksiffra:  409

MÅL

 0-1  Maurice Sunguti (ass Håkan Östberg)
Håkan passar fram Maurice som bryter in från höger och placerar in bollen vid första stolpen.

 1-1  Mattias Viklöf
FV slarvar i försvaret och Sandviken ställer om snabbt. Skott som räddas av Robert, men returen nickas i mål.
21 
 1-2  Håkan Östberg (ass Martin Sjöblom)
FV anfaller på högerkanten och Martin kommer ner på kortlinjen. Han hittar Håkan med en fin passning mitt i straffområdet. Håkan trycker till direkt, bollen går stolpe in, klassavslut!
49 
 1-3  Maurice Sunguti (ass Martin Sjöblom)
Snyggt FV-anfall. Djupledsboll av Daniel Östman fram till Martin på högerkanten. Martin slår ett hårt lågt inlägg som Maurice får öppet mål på. Riktigt vackert mål!
51 
 1-4  Daniel Östman (ass Martin Sjöblom)
Martin driver in från höger, släpper bollen till Danne som får den utanför straffområdet. Han tar emot bollen och klipper till. Bollen seglar in vid bortre stolpen.
54 
 2-4  Hjalmar Öhagen
Hörna som nickas i mål vid första stolpen. Dålig markering av FV.
57 

VARNINGAR och UTVISNINGAR

 Tom Juma
30
Inga utvisningar