Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
 
 
 

KOMMENTAR


Vilken start på säsongen för gulsvarta Friska Viljor! För första gången sedan 2003 vinner FV säsongspremiären och gör det också övertygande. Efter att hemmalaget varit helt överlägset i första halvlek blev det lite onödigt spännande i andra, men sammantaget var det en kanoninsats av Tommie Anderssons killar.

- En perfekt start! jublade Andersson i omklädningsrummet där stämningen, så klart, var på topp efter matchen.

Umedalen, som slutade strax före FV i division 2 Norrland i fjol, började matchen rätt piggt och ägde mycket boll under de första tio minuterna. Men FV spelade tålmodigt och Roman Balchos, lagets nye ukrainske målvakt, stod för ett par kvalificerade ingripanden, vilket gav hemmalaget råg i ryggen.

Efterhand flyttade FV upp spelet - och resten av halvleken var det praktiskt taget spel mot ett mål. Därför var det rättvist att Daniel Johansson (som var helt lysande i dag!) och Mattias Hägglund fick sätta varsitt mål innan pausvilan.

- I första gjorde vi allt rätt. Taktiskt spelade vi väldigt bra i dag, säger Tommie Andersson.

 

Två egna mål - och förarbete till övriga tre. Daniel Johansson (i mössan) var på spelhumör mot Umedalen. (Arkivbild)

 

Direkt i inledningen på andra halvlek ökade Mattias Hägglund på till 3-0 och då såg det ut att bli en promenadseger för FV. Men Umedalen flyttade upp spelet, satte en kille till på topp, och lyckades trycka in en reducering.

- Det blev spännande i andra, lite onödigt kanske. Det blir så där ibland, det är en mental fråga. De flyttade fram spelet och fick luft under vingarna efter reduceringen, samtidigt som vi missade en hel del lägen.

Ja, Mattias Hägglund hade ett par guldlägen vid ställningen 3-0, inte minst då Daniel Johansson för ovanlighetens skull var väldigt osjälvisk i ett rent friläge och spelade till Mattias. 
Men när Daniel sedan fick chansen igen gjorde han inget fel - 4-1 ordnade han på egen hand efter en fantastisk prestation (läs kommentaren till målet längre ner på sidan). 

Gästerna fick sedan 4-2, men på övertid spikade Henrik Näsström slutresultatet till 5-2. Fem mål och fint spel - vilken start för Friska Viljor, som nu har två raka bortamatcher i Luleå, först mot FF och sedan mot IFK. Laget har säkerligen gott med självförtroende inför de resorna.

- Vi har inte riktigt vetat vart vi stått, men direkt i första i dag så visade vi vad vi kan, konstaterar Tommie Andersson.

Nämnde Daniel Johansson fick priset som matchens lirare. Danne var kung på planen, och inblandad i FV:s samtliga fem mål. Han och Mattias Hägglund kommer antagligen att tävla om skytteligavinsten i serien...

Backlinjen stod för en bra insats, bortsett från markeringsmissen vid Umedalens första mål, och i mål gjorde Roman Balchos bra i från sig. Målen kunde han inte göra mycket åt.

Mattias Hägglund åkte på en smäll i slutet på andra halvlek, då han (till synes, i alla fall) blev fälld av Umedalens målvakt, och fick kliva av. Mattias föll, landade illa - och fick gult kort för filmning...

- Om jag filmade? Inte alls. Det var ju lite onödigt att få ett gult där... Jag landade på knäet, men jag tror att det gick bra, säger Mattias.
     
Roman
Balchos
     
   
   

Matchstatistik

Publiksiffra:  172
Hörnor: 8 - 6

MÅL

 1-0  Daniel Johansson (ass Markus Norberg)
Umedalen tappar bort Johansson efter en hörna, och Norberg hittar honom fri i straffområdet med en fin passning. Danne gör allt rätt i avslutet.
31 
 2-0  Mattias Hägglund (ass Martin Sjöblom)
Ett fint FV-anfall avslutas med ett nickmål av Hägglund. Sjöblom slår inlägget från högerkanten, efter fint förarbete av Danne Johansson.
35 
 3-0  Mattias Hägglund (ass Daniel Johansson)
FV-kontring där Danne slår ett inlägg som Mattias forcerar in.
46 
 3-1  Lars Björk
Björk, omarkerad i FV:s straffområde, gör en snabb vändning och sätter bollen i nät.
57 
 4-1  Daniel Johansson (ass Henrik Näsström)
Näsström slår en djupledsboll och Danne J står för matchens prestation när han, efter att ha varit 15 meter efter sin back, löper ikapp och förbi innan han placerar bollen säkert i mål.
69 
 4-2  Danny Persson
Persson nickar omarkerad in 4-2 på hörna.
76 
 5-2  Henrik Näsström (ass Luis Vasquez)
Umedalen satsar allt framåt och FV kontrar. Vasques blir fri och petar bollen förbi gästernas målvakt. Näsström får öppet mål.
92 

VARNINGAR och UTVISNINGAR

 Dan Elfvendal (Umedalens IF)
17
 Patrik Östberg
9
 Mattias Hägglund
73
 Tobias Ålander
90
Inga utvisningar