Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Nyheter

Lista senaste  20   50   Alla

Sök nyhet  


2018-01-11

Pero Kapcevic - UEFA A PRO

Läs intervjun med Pero K om hur länge han har studerat till att bli fotbollstränare, vad det roligaste och tuffaste var med UEFA A PRO samt vad innebär det att ha en UEFA PRO diplom?


Du har genomgått en tränarutbildning som betyder att du erhållit UEFA A PRO diplom, hur såg din väg ut fram till diplomet?
 
- Första steg är UEFA B (Bas) utbildning. Den klarade jag av i Sverige, jag fick UEFA B diplom 2011.
Nästa steg är UEFA A diplom. Den fick jag i Sarajevo. 2 utbildningar x 12 dagar plus diplom kurs i 4 dagar. Totalt 28 dagar för UEFA A (avancerad) diplom.
Sista steget är UEFA PRO (Professionell) diplom.
4 kurser x 12 dagar, plus diplom kurs (15 dagar tränar praktik i professionell fotbollsförening, jag var i Eintracht  Frankfurt). Utöver det fick jag skriva en bok om organisationen i Eintracht. Jag fick även göra analyser av deras träningar under 15 dagar, analys av 2 tävlings matcher i alla 4 spelmoment och fasta situationer.
Olika uppgifter mellan kurserna var det också, träningar med mitt lag och analys, analys av Champions League matcher skulle också göras. 
Till slut har man en diplom kurs, som jag hade i helgen där man visar det man gjort framför kursledare och andra tränare. Det var över 100 personer där. Det var en stor lättnad när det var över. 

Hur lång tid har du studerat till att bli fotbollstränare?

- Det tog ganska precis 8 år från första dag på UEFA Bas (B) utbildning 2010 i Sverige tills den 6 januari 2018 då jag klarade av diplom kurs på UEFA PRO nivå i Sarajevo.

Hur har du lyckats kombinera ditt jobb, träna FV, ta hand om familjen samt tränarutbildningen under 2017?

- Jag fick det tufft under 2017. Förutom jobbet, familjen och fotboll, har jag även skrivit en bok på 200 sidor om hela organisation i Eintracht Frankfurt. Långa kvällar framför dator och väldigt lite sömn. Det gick bra till slut, mina spelare, min fru och mina arbetskamrater hjälpte mig jätte mycket. Jag är väldigt tacksam för det! Fantastiskt roligt avslutning på säsongen 2017.
 
Vad var de roligaste med UEFA A PRO?
 
 - Roligaste var att träffa alla mina kollegor/tränare från olika länder och diskutera fotboll.

Vad var det tuffaste med UEFA A PRO?
 
- Tuffaste var helt klart dem långa resorna till Bosnien och Tyskland, då man måste lämna familjen.

Vad innebär det att du få UEFA A PRO? Vilka möjligheter får du nu?
 
- Med UEFA A PRO diplom man kan träna vilket lag eller landslag som helst i hela världen.

Vad innebär detta för den kommande säsongen att utbildningen är över för din del?
 
- Jag behöver inte lägga mer tid på olika resor och utbildningar. Nu kan jag lägga betydligt mer tid på mina spelare och på deras utveckling. Jag trivs bra
med mina spelare i Friska, de vill utvecklas och de vill lägga rätt mycket tid på fotboll. Div 2 är betydligt tuffare än trean. Jag tror på mina spelare och på mig själv, vi kommer att klara av detta!
 
Hela Friska Viljor gratulerar dig till din UEFA A PRO diplom!
 
- Tack så mycket!