Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC

År för år

På denna sida hittar ni ett par meningar om varje säsong sedan vi startade upp vår verksamhet i Friska Viljor FC. Läs gärna igenom för att få en bild av vår resa! Här hittar ni även en länk till en graf över vår serietillhörighet [Länk].

Säsongen 2018 7:a i Div II N

Match mot BP Det blev en stabil säsong denna gång och det var tydligt att flera i laget haft nytta av förra sejouren i tvåan. 

Visst problem initialt på säsongen men uppladdningen var inte den mest optimala då Kung Bore lagt stora vita täcken över alla planer och vi fick väldigt kort tid att förbereda oss inför säsongen. När ändå sommaren kom så hade vi ett hyfsat utgångsläget och hösten innebar en imponerande avslutning med sex raka segrar! En mittenplacering i tabellen men endast 11 poäng från uppflyttning visar på att vi verkligen vuxit in i seriekostymen. 

Annars kommer denna säsong förmodligen minnas mest för den trevliga publikfest som kom med att vi avancerade till Svenska Cupens första omgång och fick där besök av Allsvenska Brommapojkarna. En match där vi visade oss från vår rätta sida och rubbade Stockholmarna och lyckades få fram en förlänging. Tyvärr tog äventyret slut där men publiken gick hem nöjda efter en spännande och imponerande uppvisning. 

Vår ungdomslag visar även denna säsong att vi har en finfin återväxt i Örnsköldsvik och rätt ledare för att ta hand om dem. Vi landar faktiskt bäst i sta'n i division 4 på en fjärdeplats med vårt U19-lag och U17 tar hem ytterligare en topp-3-placering i Division I Södra Norrland.

Säsongen 2017 2:a i Div III MN

Mål på Skyttis Det blev endast en sejour i division III då nye tränaren Pero Kapcevic tar laget direkt tillbaka till Division II! Säsongen startade riktigt bra med hela 13 matcher utan förlust. I och med den starten så såg det ut att bli ett race mellan de gulsvarta och Kramforsalliansen. Men Gottne IF smög med i bakvattnet och då det började ramla in ett par förluster på kontot såg det ut som att både avancemang och kvalspel skulle glida oss ur händerna.

Men genom att fokusera på vårt och vinna de sista matcherna samtidigt som Gottne halkade på mållinjen genom en oavgjord dermymatch mot redan avsågade Björna IF i sista omgången så fick vi chansen till kvalspel. Ett kvalspel som avslutades på ett väldigt dramatiskt sätt mot IFK Mora då vi i matchens absolut sista spark lyckades säkra division 2-spel. 

U17 fick denna säsong mäta sina krafter mot lagen i norra norrlandsserien och hamnade i en tät uppgörelse på en fjärdeplats efter Umeå FC Akademi, Skellefteå FF och IFK Luleå. 

U19 som spelar sina matcher mot herrlag i division 4 hade en jättestark säsong och slutar på en bronsplats efter Arnäs IF och Junsele IF.

Säsongen 2016 13:e i Div II N

Besviken Adam Olsson Efter sex säsonger i Div 3 var det äntligen dags för Div2 fotboll på Skyttis kontsgräsplan. Ett av seriens yngsta spelare och tränare skulle matcha giganter som Sandvikens IF och Hudiksvalls FF.

Efter tre omgångar var FV på en andraplacering och allt verka flyta på bra. Spelet funkade bra och man slog alla lag på den nedre halvan av tabellen och på så viss vann man rätt matcher under första halvan säsongen. De två första matcherna efter uppehållet tog man ytterligare 4p och kontraktet verkade vara så gott som säkra, men sedan började en tung period.

Förlust mot Morön och bottenlaget Ånge skapade en viss nerv i laget. Efter Ångematchen lämnar Carlton Macenzie och Sajad Khalaf samtidigt som toppforwarden Tobias Stenbergs korsband och Henrik Sandlunds knä går sönder. Med fem matcher kvar där ett fåtal poäng behövdes för att säkra kontraktet skadar sig Toby Davis och lagkapten Frans Eriksson.

All manfall innebar ökat förtroende och press för våra unga U19 spelare som fick starta match efter match. Tyvärr räckte vi inte till och hamnar på nedflyttningsplats på 25 inspelade poäng. Anundsjö kvalar på 25p och Strömsberg håller sig kvar på 26p.

Säsongen 2015 2:a i Div III MN

Match mot Gottne IF Denna säsong kom fullträffen – efter 20 raka matcher utan förlust i div. III Mellersta Norrland. En förmodligen historisk svit i klubbens fotbollshistoria. Unge tränaren, 27 år, Josip Pavic som tog över huvudansvaret för A-laget säsongen 2014 (efter L-G Eriksson) gjorde en fantastisk bedrift. Efter sex (6) säsongers harvande i div. III-fotbollen blir det nu äntligen spel i div. II Norrland. Andraplatsen, efter IFK Timrå gav Friska Viljor en plats i kvalet till div. II Norrland. Och som laget förvaltade chansen – 1-0 ”hemma” på Olympia IP i Bredbyn mot Hedens IF och 1-1 i returen. I kvalomgång 2 ställdes Friska Viljor mot meriterade IFK Östersund. 3-2 hemma och 2-0 i returen i Östersund. Friska Viljor tillbaka i div. II-fotbollen! Friska Viljor lag 2 (U19-laget) fixade en sjätteplats i div. IV Ångermanland, och U17-laget en meriterande andraplats (andra året i rad) efter segrande Sandvikens IF. Bara en poäng skiljde mellan lagen!


Säsongen 2014 2:a i Div III MN

Mål av Johan mot IFK Timrå Säsongen blev ett lyft för FV. A-laget fixade andraplatsen i div. III Mellersta Norrland efter ”omöjliga” Sollefteågiffarna. I efterföljande kvalspel till div. II Norrland var det mycket nära att bli en ny fullträff. Men, Gällivare/Malmberget visade sig en alltför svår motståndare. Returmatchen, efter förlust i första matchen, på Skyttis blev en riktig rysare. Men, våra Friska Viljor misslyckades att hålla tätt – i slutminuten. Norrbottningarna vidare till ”tvåan”. Friska Viljor lag 2, bestående av i huvudsak U19-spelare, grejade en niondeplats i div. IV Ångermanland. U17-laget däremot svarade för en stark säsong – andraplats efter GIF Sundsvall i Pojkallsvenskan.


Säsongen 2013 10:a i Div III MN

Träningsglädje under försäsong Detta år låg FV pyrt till i botten av div. III Mellersta Norrland. Men, i och med att Lars-Gunnar Eriksson tog över tränarrollen vände den onda trenden. Laget vann tre av de återstående fyra seriematcherna. Div. III-kontraktet var säkrat. Våra yngre talanger spelade i div. IV Ångermanland, och U17-laget i div. 1 Södra Norrland (Pojkallsvenskan). Båda lagen klarade av säsongen godkänt.


Säsongen 2012 2:a i Div III MN

Mål av Destin Meshe 2012 var första året i vår talangsatsning vilket innebar en markant föryngring av spelartruppen. Trots föryngringen knep vi en andra plats i Div 3 vilket innebar kvalspel mot Robertsfors, som vi tyvärr förlorade. Ett väldigt ungt Div 4 lag placerade sig i mitten av tabellen via ett för divisionen aktraktivt spel. Pojkallsvenska laget knep en hedrande 5:e plats och vissa spelare tog via spel i Div 4 laget så småningen plats i representationslaget i Div 3.


Säsongen 2011 3:a i Div III MN

Mål! Viljorna slutade med en hedrande tredje plats i div. 3, efter västerbottenslagen Teg och Robertsfors. Noteras bör att Friska Viljors juniorallsvenska lag svarade för en stor bedrift genom att bli tvåa i sin serie, med endast Gefle IF framför sig. Notabelt är också det utvecklingsarbete som under förre storspelaren Jerry Häggströms ledning påbörjades med siktet inställt på 2016. Samtidigt påbörjades ett samarbete med Domsjö IF, där talangutveckling är en central del.


Säsongen 2010 5:a i Div III MN

Mål! Säsongen 2010 blev till slut en godkänd insats med tanke på våromgångens mindre bra resultat, där det endast blev 4 poäng på de 11 första matcherna. Men under sommaren förstärktes laget med en del klassspelare som lyfte lagets standard. Detta resulterade i att man då tog 30 poäng av 33 möjliga under höstomgången, vilket räckte till en femte placering. DM guldet hamnade åter igen hos FV efter en 1-0 seger mot Anundsjö IF i finalen. Innan finalen hade man slagit ut Höga Kusten i kvarten med 4-1 och Sollefteå GIF i semin med 3-2. Man slog alltså ut 2 st div 2 lag, samt ett div.3 lag de sista 3 matcherna. Tidigare under säsongen slog man ut lag från lägre divisioner under DM spelet på vägen fram till dessa 3 avslutande matcher.


Säsongen 2009 11:a i Div II N

Depp efter att åkt ut ur Div II Detta blev den säsong som gjorde att FV efter nio år i 2:an och ett år i Superettan degraderades till division 3. Vårt A-lag gjorde en fin våromgång, men på grund av diverse olyckliga omständigheter gjorde att höstomgången blev misslyckad och dblev degraderingen ett faktum. FV:s yngre förmågor rosade verkligen marknaden. Juniorlaget (elit) svarade för en stark insats genom att ta andra platsen i sin serie och det pojkallsvenska laget placerade sig i mitten av tabellen.


Säsongen 2008 6:a i Div II N

Martin Sjöblom i närkamp mot IFK Timrå Friska Viljor stod för en fenomenal slutspurt i disvision 2 Norrland denna säsong, där man endast förlorade en match under höstomgången och därmed klarade nytt kontrakt med glans. FV:s lag i pojkallsvenskan gjorde också en mycket homogen insats genom att lyckas komma på en fin andraplats i sin serie. Endast Luleå var före i tabellen, på bättre målskillnad. FV blev även vinnare i DM för P-16 och vann även en stor inomhuscup i Luleå.


Säsongen 2007 3:a i Div II N

Mål av Hägglund Denna säsong innehöll en stark insats i division 2 Norrland där Viljorna slutade på en hedersam tredje plats. Detta trots att vi lånat ut vår specielle målskytt Daniel Johansson under två höstmånader till det allfinska laget Mariehamn på Åland. Vi ska även nämna det fina samarbetet med Höga Kusten, som hade vänligheten att låna oss två duktiga spelare från Ukraina och Moldavien under seriens slutspurt.


Säsongen 2006 7:a i Div II N

Säsongenm blev en ojämn säsong i Division 2 Norrland. FV hamnade på en förhållandevis blygsam sjunde plats av tolv deltagande lag. Men detso bättre gick det i DM där FV för andra året i rad besegrade Anundsjö IF i finalen. Segersiffrorna skrevs till 3-0 på skyttis konstgräsplan. Även FV:s juniorer gick det bra för. De deltog i en serie med lag från Medelpad och de lyckades med bedriften att kamma hem titeln strax för IFK Timrå. Ett antal av spelarna från detta juniorlag ingick i spelartruppen för FV:s division 2 lag.


Säsongen 2005 8:a i Div II N

Inför säsongen handlade det om att komma bland de 5 första för att få spela den nya division 1 serien som skulle träda i kraft inför säsongen 2006. Tyvärr blev inte säsongen som man förväntade sig där FV till slut hamnade på en 8:e plats, efter att ha varit med och slagits om de 5 första platserna ända till sista omgången.


Säsongen 2004 16:e i Superettan

Säsongen innebar spel i Superettan, landets näst högsta serie. Tyvärr lyckades inte Friska Viljor hamna på rätt sida om nedflyttningsstrecket, med respass till division II som följd. 20 poäng - 6 segrar, två oavgjorda och 22 förluster - gav en 16:e plats i sluttabellen.


Säsongen 2003 1:a i Div II N

Segerjubel efter avancemanget till Superettan Vilket historiskt år detta blev för för klubben!
Först och främst säkrades en klar serieseger i division 2 Norrland. Därefter följde kval till Superettan, med två matcher mot Väsby IK FK. Efter en fantastisk bortaseger för Friska Viljor med 4-3, avgjordes det hela med en kvalrysare (inför 1 882 åskådare!) på Husums konstgräsplan.

Den slutade med Väsbyseger, 3-2. Vilket innebar att Friska Viljors avancemang till Superettan var säkrat tack vare flera mål på bortaplan. Klicka här för matchreferat från den historiska kvalvinsten.


Säsongerna 1995 - 2002 Div V - Div II

Redan ett år efter bildandet så startade Friska Viljor FC sin vandring uppåt i fotbollens seriesystem. År 1995 avancerade vi till div. V, år 1996 till div. IV, år 1997 till div. III och år 1998 till div. II där vi lyckades nå en sjätteplats 1999 och säsongen 2000 delade vi en mycket hedrande 4:e plats och 2001slutade vi som 7:a. 2002 klarade vi kontraktet med god marginal efter en fin höstspurt.