Start
A-lag
Division IV
U17
Fotbollskola
Marknad & Media

Guide
Friska Viljor FC
Friska Viljor FC
Om Friska Viljor FC

År för år

Friska Viljor Fotboll Club bildades i februari 1994 och är en fortsättning av klassiska IF Friska Viljors fotbollsverksamhet. Friska Viljor FC är en fristående juridisk enhet i förhållande till de andra föreningarna i Örnsköldsvik med samma namn inom backhoppning, badminton och slalom.

Efter starten gick föreningen i en spikrak bana uppåt i seriesystemet, en framgång som i folkmun jämfördes med TV-serien Åshöjdens BK när det hände. Friska Viljor FC har sedan starten arbetat hårt för att skapa sig ett gott namn bland de bollspelande talangerna i Örnsköldsviksregionen.

Säsongen 2016 13 i Div II N

Glädje efter seger mot Morön BK Efter sex säsonger i Div 3 var det äntligen dags för Div2 fotboll på Skyttis nya kontsgräsplan. Ett av seriens yngsta spelare och tränare skulle matcha giganter som Sandviken och Hudiksvalls FF. Efter tre omgångar var FV på en 2 placering. Framgångarna fortsatte där man slog alla lag på den nedre halvan av tabellen. Man vann rätt matcher under halva säsongen vilket gjorde att kontraktet för fortsatt spel i Div 2 aldrig var hotat. Dem två första matcherna efter uppehållet tog man ytterligare 4p och kontraktet var så gott som säkrat. Men sedan började en tung period. Förlust mot Morön och bottenlaget Ånge skapade en viss nerv i laget. Efter Ånge matchen lämnar Carlton Macenzie och Sajad Khalaf som hade varit en av dem bättre spelarna i truppen. Toppforwarden Tobias Stenbergs korsband går sönder samt Henrik Sandlunds knä. Med fem matcher kvar där ett fåtal poäng behövdes för att säkra kontraktet skadar sig Toby Davis och lagkapten Frans Eriksson. All manfall innebar förtroende för våra unga U19 spelare som fick starta match efter match. Men vi räckte inte till med tanke på manfallet och hamnar på nedflyttningsplats på 25 inspelade poäng. Anundsjö kvalar på 25p och Strömsberg håller sig kvar på 26p.


Säsongen 2015 2:a i Div III MN

Match mot Gottne IF Denna säsong kom fullträffen – efter 20 raka matcher utan förlust i div. III Mellersta Norrland. En förmodligen historisk svit i klubbens fotbollshistoria. Unge tränaren, 27 år, Josip Pavic som tog över huvudansvaret för A-laget säsongen 2014 (efter L-G Eriksson) gjorde en fantastisk bedrift. Efter sex (6) säsongers harvande i div. III-fotbollen blir det nu äntligen spel i div. II Norrland. Andraplatsen, efter IFK Timrå gav Friska Viljor en plats i kvalet till div. II Norrland. Och som laget förvaltade chansen – 1-0 ”hemma” på Olympia IP i Bredbyn mot Hedens IF och 1-1 i returen. I kvalomgång 2 ställdes Friska Viljor mot meriterade IFK Östersund. 3-2 hemma och 2-0 i returen i Östersund. Friska Viljor tillbaka i div. II-fotbollen! Friska Viljor lag 2 (U19-laget) fixade en sjätteplats i div. IV Ångermanland, och U17-laget en meriterande andraplats (andra året i rad) efter segrande Sandvikens IF. Bara en poäng skiljde mellan lagen!


Säsongen 2014 2:a i Div III MN

Mål av Johan mot IFK Timrå Säsongen blev ett lyft för FV. A-laget fixade andraplatsen i div. III Mellersta Norrland efter ”omöjliga” Sollefteågiffarna. I efterföljande kvalspel till div. II Norrland var det mycket nära att bli en ny fullträff. Men, Gällivare/Malmberget visade sig en alltför svår motståndare. Returmatchen, efter förlust i första matchen, på Skyttis blev en riktig rysare. Men, våra Friska Viljor misslyckades att hålla tätt – i slutminuten. Norrbottningarna vidare till ”tvåan”. Friska Viljor lag 2, bestående av i huvudsak U19-spelare, grejade en niondeplats i div. IV Ångermanland. U17-laget däremot svarade för en stark säsong – andraplats efter GIF Sundsvall i Pojkallsvenskan.


Säsongen 2013 10:a i Div III MN

Träningsglädje under försäsong Detta år låg FV pyrt till i botten av div. III Mellersta Norrland. Men, i och med att Lars-Gunnar Eriksson tog över tränarrollen vände den onda trenden. Laget vann tre av de återstående fyra seriematcherna. Div. III-kontraktet var säkrat. Våra yngre talanger spelade i div. IV Ångermanland, och U17-laget i div. 1 Södra Norrland (Pojkallsvenskan). Båda lagen klarade av säsongen godkänt.


Säsongen 2012 2:a i Div III MN

Mål av Destin Meshe 2012 var första året i vår talangsatsning vilket innebar en markant föryngring av spelartruppen. Trots föryngringen knep vi en andra plats i Div 3 vilket innebar kvalspel mot Robertsfors, som vi tyvärr förlorade. Ett väldigt ungt Div 4 lag placerade sig i mitten av tabellen via ett för divisionen aktraktivt spel. Pojkallsvenska laget knep en hedrande 5:e plats och vissa spelare tog via spel i Div 4 laget så småningen plats i representationslaget i Div 3.


Säsongen 2011 3:a i Div III MN

Mål! Viljorna slutade med en hedrande tredje plats i div. 3, efter västerbottenslagen Teg och Robertsfors. Noteras bör att Friska Viljors juniorallsvenska lag svarade för en stor bedrift genom att bli tvåa i sin serie, med endast Gefle IF framför sig. Notabelt är också det utvecklingsarbete som under förre storspelaren Jerry Häggströms ledning påbörjades med siktet inställt på 2016. Samtidigt påbörjades ett samarbete med Domsjö IF, där talangutveckling är en central del.


Säsongen 2010 5:a i Div III MN

Mål! Säsongen 2010 blev till slut en godkänd insats med tanke på våromgångens mindre bra resultat, där det endast blev 4 poäng på de 11 första matcherna. Men under sommaren förstärktes laget med en del klassspelare som lyfte lagets standard. Detta resulterade i att man då tog 30 poäng av 33 möjliga under höstomgången, vilket räckte till en femte placering. DM guldet hamnade åter igen hos FV efter en 1-0 seger mot Anundsjö IF i finalen. Innan finalen hade man slagit ut Höga Kusten i kvarten med 4-1 och Sollefteå GIF i semin med 3-2. Man slog alltså ut 2 st div 2 lag, samt ett div.3 lag de sista 3 matcherna. Tidigare under säsongen slog man ut lag från lägre divisioner under DM spelet på vägen fram till dessa 3 avslutande matcher.


Säsongen 2009 11:a i Div II N

Depp efter att åkt ut ur Div II Detta blev den säsong som gjorde att FV efter nio år i 2:an och ett år i Superettan degraderades till division 3. Vårt A-lag gjorde en fin våromgång, men på grund av diverse olyckliga omständigheter gjorde att höstomgången blev misslyckad och dblev degraderingen ett faktum. FV:s yngre förmågor rosade verkligen marknaden. Juniorlaget (elit) svarade för en stark insats genom att ta andra platsen i sin serie och det pojkallsvenska laget placerade sig i mitten av tabellen.


Säsongen 2008 6:a i Div II N

Martin Sjöblom i närkamp mot IFK Timrå Friska Viljor stod för en fenomenal slutspurt i disvision 2 Norrland denna säsong, där man endast förlorade en match under höstomgången och därmed klarade nytt kontrakt med glans. FV:s lag i pojkallsvenskan gjorde också en mycket homogen insats genom att lyckas komma på en fin andraplats i sin serie. Endast Luleå var före i tabellen, på bättre målskillnad. FV blev även vinnare i DM för P-16 och vann även en stor inomhuscup i Luleå.


Säsongen 2007 3:a i Div II N

Mål av Hägglund Denna säsong innehöll en stark insats i division 2 Norrland där Viljorna slutade på en hedersam tredje plats. Detta trots att vi lånat ut vår specielle målskytt Daniel Johansson under två höstmånader till det allfinska laget Mariehamn på Åland. Vi ska även nämna det fina samarbetet med Höga Kusten, som hade vänligheten att låna oss två duktiga spelare från Ukraina och Moldavien under seriens slutspurt.


Säsongen 2006 7:a i Div II N

Säsongenm blev en ojämn säsong i Division 2 Norrland. FV hamnade på en förhållandevis blygsam sjunde plats av tolv deltagande lag. Men detso bättre gick det i DM där FV för andra året i rad besegrade Anundsjö IF i finalen. Segersiffrorna skrevs till 3-0 på skyttis konstgräsplan. Även FV:s juniorer gick det bra för. De deltog i en serie med lag från Medelpad och de lyckades med bedriften att kamma hem titeln strax för IFK Timrå. Ett antal av spelarna från detta juniorlag ingick i spelartruppen för FV:s division 2 lag.


Säsongen 2005 8:a i Div II N

Inför säsongen handlade det om att komma bland de 5 första för att få spela den nya division 1 serien som skulle träda i kraft inför säsongen 2006. Tyvärr blev inte säsongen som man förväntade sig där FV till slut hamnade på en 8:e plats, efter att ha varit med och slagits om de 5 första platserna ända till sista omgången.


Säsongen 2004 16:e i Superettan

Säsongen innebar spel i Superettan, landets näst högsta serie. Tyvärr lyckades inte Friska Viljor hamna på rätt sida om nedflyttningsstrecket, med respass till division II som följd. 20 poäng - 6 segrar, två oavgjorda och 22 förluster - gav en 16:e plats i sluttabellen.


Säsongen 2003 1:a i Div II N

Segerjubel efter avancemanget till Superettan Vilket historiskt år detta blev för för klubben!
Först och främst säkrades en klar serieseger i division 2 Norrland. Därefter följde kval till Superettan, med två matcher mot Väsby IK FK. Efter en fantastisk bortaseger för Friska Viljor med 4-3, avgjordes det hela med en kvalrysare (inför 1 882 åskådare!) på Husums konstgräsplan.

Den slutade med Väsbyseger, 3-2. Vilket innebar att Friska Viljors avancemang till Superettan var säkrat tack vare flera mål på bortaplan. Klicka här för matchreferat från den historiska kvalvinsten.


Säsongerna 1995 - 2002 Div V - Div II

Redan ett år efter bildandet så startade Friska Viljor FC sin vandring uppåt i fotbollens seriesystem. År 1995 avancerade vi till div. V, år 1996 till div. IV, år 1997 till div. III och år 1998 till div. II där vi lyckades nå en sjätteplats 1999 och säsongen 2000 delade vi en mycket hedrande 4:e plats och 2001slutade vi som 7:a. 2002 klarade vi kontraktet med god marginal efter en fin höstspurt.

 

Guldsponsorer v