Friska Viljor FC

Futsal 2017

Efter succén med Sommarfotboll 2016 kände Friska Viljor sig manade att fortsätta lira boll med barn och ungdomar i Örnsköldsvik. Mitt under kallaste vintermånaden januari drogs satsningen igång i Sporthallen vid Parkskolan. 10 lördagar fram till april bokades upp och schema för ledare skickades ut. Likt Sommarfotbollen valde vi att inte ta emot ngr anmälningar utan fri, öppen träning gällde!
Det har sannerligen varit en ren njutning att få se alla barn, från hela stan, komma och spela boll mellan kl 14-17 på lördagarna. En stor eloge till spelarna i Friska Viljor som ställt upp som tålmodiga ledare och guidat barnen rätt, genom koner och raka passningar.
Genomsnittligt har det varit 40-50 barn och ungdomar (4-19 år) per lördag som fått lira fotboll med Friska Viljor. Som mest minns vi de 30-tal yngre barnen som mellan kl 14-15 den 11 februari höll stor låda i hallen, knappt plats för att passa och höra någon men väldigt, väldigt roligt!
Vi hoppas och tror att vi genom denna vinter fått fler barn att uppskatta lek och träning med boll och att de i någon form fortsätter att göra det. Friska Viljor fortsätter sitt engagemang och arbete kring sådana här satsningar – allt för barnen och allt för fotbollen.

Sommarfotboll 2016
-Vi gav oss in i en helt ny värld i somras. Efter många möten och timmar av planeringar och funderingar låg det en spänning i luften den 27 juni, skulle det dyka upp några fotbollssugna barn? Jag som upphovsman och ansvarig för projektet hoppades verkligen på det. Sajad och Ali var de första, därefter kom syskonskaran Isabell, Linnea och David in på planen där vi skulle samlas.
Tanken från början var att barn och ungdomar skulle anmäla sig via epost så att vi hade koll på hur många som skulle komma och kunna planera träningarna därefter. Ganska snabbt kasserade vi den idén för vi antog att vi då skulle missa många barn så istället bestämde vi oss för en öppen inbjudan! (Se bilaga) 17st barn dök upp detta första tillfälle och vi bad dem sprida ordet till sina kompisar att det fanns plats för fler.
Under 5st måndagar och 5st tisdagar höll vi i Sommarfotboll med Friska Viljor. Flera av våra A-lagsspelare agerade ledare och visade ungdomarna hur fotboll spelas och varvade roliga moment med klassiska skottövningar. Barnens erfarenhet och tekniskt kunnande av fotboll var väldigt olika men alla visade en uppenbar glädje för att lira fotboll! Vad som var extra roligt var att barn med ursprung från alla jordens hörn, nyanlända som rotade, fick lära känna varandra (som integration skall vara!) samt att det var så många tjejer med, nära 50% av totalen på 150 barn.
Vi hade tagit fram en unik fotbollströja i gult och svart som vi delade ut till deltagarna. Där tackar vi ICA Kvantum och Övikshem som ställde upp som sponsorer för det. Nu när vi tänker tillbaka på sommaren är det en specifik sak som består. Många var barnen som önskade sig att vi i Friska Viljor startar upp lag för barn. Många av barnen som deltog i somras bor i närheten och tyvärr har de långt till närmsta ungdomslag. Det vore jätteroligt att kunna uppfylla deras önskan och tar man det i rätt takt och finner medel och ledare skall det ju inte vara omöjligt tänker vi! (Just nu har vi tre lag, U17, U19 samt A-lag)
Nu är vi en fantastisk erfarenhet rikare och ser fram emot att åtminstone upprepa succén nästa sommar! Vill Gunnar Nordahls stiftelse vara med och supporta vår strävan att vara mer än en fotbollsklubb och på ett bredare och enklare sätt sprida fotbollsglädje bland barn och ungdomar skulle vi vara väldigt tacksamma och glada.
http://www.allehanda.se/sport/fotboll/friska-viljor-bjuder-in-till-sommarfotboll-pa-skyttis-ett-satt-att-forena-och-kanna-gemenskap

Varma fotbollshälsningar
Martin Björklund för Friska Viljor FC